latinica  ћирилица
05/08/2018 |  19:26 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Održana tradicionalna 246. Grmečka korida

Da je spoj tradicije i turizma poželjan dokaz je Grmečka korida. Na Popovića brdu, kod Oštre Luke, održana je 246. tradicionalna manifestacija kojom se završava program obilježavanja "Ilindanskih dana".

Grmečka korida jedna je od najstarijih tradicionlnih manifestacija u regiji i svake godine okupi brojne ljubitelje borbi bikova. Ove godine na Popovića brdu snage je odmjerilo 16 bikova u teškoj i srednjoj kategoriji.

Pobjednik 246. Grmečke koride je bik Kukan vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada.
Vlasniku je pripala nagrada od 2.500 KM, a poraženi bik Zećo je svojim vlasnicima iz Јajca donio novčanu nagradu od 1.500 KM.

Zimonja, bik vlasnika Mufida Čehića iz Sanskog Mosta pobjednik je današnjeg nadmetanja bikova u srednjoj kategoriji. On je u finalnoj borbi bio bolji od bika Zvjerote vlasnika Radovana Miljuša i time odbranio prošlogodišnju titulu pobjednika.

Nadležni u Oštroj Luci ocjenjuju Grmečku koridu izuzetno značajnom ne samo za tu opštinu, neko, kako kažu, i cijelu Republiku Srpsku.

"Ako neka manifestacija traje 246 godina, onda znači da ima potrebe da se nastavi bar još toliko. To je nešto što treba njegovati, a čitava Republika Srpska i sav srpski narod treba da to uzme kao brend nešto kao što je to uradila Španija", rekao je Milan Popović, potpredsjednik Organizacionog odbora 246. Grmečke koride.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar ističe da su ljudi koji su izbjegli sa prostora Grmeča dolaskom na teritoriju opštine Oštra Luka sa sobom donijeli i ovu manifestaciju.

"Nakon rata bilo je nekoliko pokušaja da se ponovo na Međeđm brdu pokrene manifestacija, međutim postojao je otpor od lokalnih vlasti i to nije učinjeno", naglasio je Stanar.

Na Grmečkoj koridi posjetioci su se okušali i u tradicionalnim disciplinama, poput navlačenja konopca i bacanja kamena s ramena.