latinica  ћирилица
06/08/2018 |  10:18 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Bivši pripadnici AID-a na saslušanju?

Istražioci Agencije za istrage i zaštitu saslušali su u proteklim mjesecima na desetine lica u okviru nove istrage o političkoj likvidaciji Nedžada Ugljena, nekadašnjeg drugog čovjeka bošnjačke tajne službe , koji je ubijen 28. septembra 1996. godine u Sarajevu, otkriva "Dnevni avaz".
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

SIPA sprovodi istragu i vrši provjere prema naredbi Tužilaštva BiH, što je iz ove agencije i zvanično potvrđeno, ali bez dodatnih pojašnjenja zbog tajnosti istrage.

Kako nezvanično saznaje "Avaz", SIPA saslušava prve ljude i agente bivšeg AID-a čiji je Ugljen bio zamjenik direktora, a posjeduju određene informacije o razlozima ubistva.

Nedavno je iskaz dao i Kemal Ademović, bivši direktor AID-a, ali nije poznato u kojoj ulozi, svjedoka ili osumnjičenika, s obzrom na njegove motive i ulogu u političkim likvidacijama.

U istrazi o ubistvu Ugljena ključni svjedok, najvjerovatnije, je Nedžad Herenda, bivši pripadnik zloglasne paravojne formacije "Ševe", koji se nalazi u Holandiji, a odbijen je zahtjev za njegovim izručenjem BiH po optužbama za zločine nad Srbima u Velikom parku u Sarajevu.

Herenda, prema informacijama "Avaza", nikada nije ispitivan na okolnosti likvidacije Ugljena, ali ni za zločine u Velikom parku.

Tužilaštvu BiH je u aprilu prošle godine ponovo formiralo predmet i otvorilo zvaničnu istragu koja se odnosi na Ugljenovo ubistvo.

Predmet je prošle godine vraćen u nadležnost Tužilaštva BiH, koji se aktiviralo u istrazi tek odlaskom Gorana Salihovića, smijenjenog glavnog tužioca BiH.

U ranijim istragama svi svjedoci u ovom predmetu ispitivani su isključivo u
Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje nikada nije do kraja dovelo slučaj.

Izvještaj SIPA uskoro bi trebao biti gotov i proslijeđen Tužilaštvu BiH.