latinica  ћирилица
06/08/2018 |  12:23 | Autor: SRNA

U dogovor o tehničkom prijemu uključili se i međunarodni partneri

U dogovor o cijeni nove revidirane ponude za tehnički prijem državnog zatvora u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, koji još nije postignut, uključili su se i međunarodni partneri koji učestvuju u ovom projektu, izjavio je Srni direktor Јedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić.
Zatvor  na nivou BiH (foto:AA) -
Zatvor na nivou BiH (foto:AA)

On je izrazio nadu da pregovori sa Unis institutom za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva neće još dugo trajati i da je jedino sporna "nerealno visoka cijena" tehničkog prijema.

Bašić je napomenuo da je Јedinica za izgradnju državnog zatvora davno završila svoj posao, odnosno napravila i opremila objekat.

"Јedinica ne može i nema ovlašćenja da bilo šta sama radi, već postupa po nalozima i instrukcijama Upravnog odbora. Zbog toga, nije do ove jedinice što još nije izvršen tehnički prijem", istakao je Bašić.

On kaže da su međunarodni partneri na ovom projektu, kreditori i donatori od početka upoznati o situaciji, te da su se sada još aktivnije uključili da bi to pitanje bilo riješeno što prije.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša izjavio je ranije da pregovaranje o cijeni tehničkog prijema državnog zatvora /Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH/ mora hitno biti završeno, navodeći da su grube procjene da BiH mjesečno gubi 530.000 KM zbog toga što objekat još nije u funkciju.

Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva poslao je u aprilu Ministarstvu pravde BiH novu revidiranu ponudu za tehnički prijem državnog zatvora od 300.000 KM.

Rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništen je prethodni obračun od 526.000 KM, koji je napravila opština Istočna Ilidža, ali je ostalo na snazi da je Unis institut određen kao pravno lice koje će raditi tehnički prijem državnog zatvora.

Prvi državni zatvor u BiH kompletno je izgrađen, ali je, zbog tehničkog prijema, već deseti mjesec na čekanju.

Ovo će biti jedina zatvorska ustanova na nivou BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir to da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.