latinica  ћирилица
06/08/2018 |  14:45 | Autor: SRNA

Banjaluka: U oktobru Nacrt strategije razvoja grada pred odbornicima

Skupština grada Banjaluke u oktobru će razmatrati Nacrt strategije razvoja grada za narednih deset godina kojom je predviđeno 216 projekata i mjera, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnje sjednice Gradskog razvojnog tima.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

"Gradski razvojni tim danas je razmatrao sektorske politike sa ciljem da se ovaj dokument u nacrtu pripremi i do septembra uputi u Skupštinu grada, kako bi se mogao naći na dnevnom redu oktobarske sjednice", rekao je Radojičić.

Usvajanjem strategije Banjaluka će dobiti pravce razvoja za narednih deset godina u svim oblastima - od ekonomije, komunalne infrastruture do društvenih djelatnosti sa svim indikatorima, pojedinačnim razrađenim projektima i finansijskom osnovom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radojićić je rekao da su utvrđena četiri strateška cilja razvoja, koji uključuju razvoj "zelenog" grada, zatim pitanja zaštite životne sredine i razvoja infrastrukture.

"Predviđen je razvoj koncepta `pametnog` grada koji podrazumijeva modernizaciju različitih vrsta usluga, kao i izgradnja povoljnog poslovnog okruženja. Četvrti strateški cilj je razvoj društvenih djelatnosti kao što je zdravstvo, obrazovanje, sport i kultura", rekao je Radojičić.

On je istakao da će poslije utvrđivanja nacrta nova Stategija biti upućena u javnu raspravu da bi se do kraja godine trebala u formi prijedloga naći pred odbornicima.