latinica  ћирилица
06/08/2018 |  18:00 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Bračni par iz Švajcarske kampuje na obali Une

Bračni par, Švajcarac Marko i njegova supruga, Kineskinja Su, opčinila je ljepota jedne od najljepših evropskih rijeka, Une. Zbog toga, drugu godinu, godišnji odmor provode na njenoj obali. Zadivljeni ljepotom ove rijeke, ali i gostoprimstvom domaćeg stanovništva, kampuju u Rudicama, kod Novog Grada.

Svojim kamperom prešli su Evropu. Obišli su gotovo sve kontinente i rijetko se vraćali na isto mjesto. Međutim, avanturisti, Mark i Su, tokom putovanja ka Crnoj Gori saznali su za kamp pored Une, i u njemu, kako kažu, otkrili čarobno mjesto na kugli zemaljskoj.

Ostatak godišnjeg odmora tada su proveli pored ove rijeke. Zbog ljepote Une, učinili su ono što nikada prije toga nisu – ponovo se vratili na isto mjesto. Na njenu obalu.

"Mi znamo da ljudi ovdje vole da uživaju u životu. Upravo to je ono što tražimo kad idemo na odmor, ne želimo stres ili preglasne plaže, tražili smo mjesto gdje možemo uživati i pronašli smo ga", kaže Mark Moltonov, dok njegova supruga Su Tejt dodaje: "Kad smo stigli, dočekali su nas kao prijatelje koje poznaju veoma dugo. Zaista, ovdje se osjećamo kao kod kuće".

Na preporuku Marka i Su, u Rudice su ove godine stigli i njihovi prijatelji iz Švajcarske. Kažu, Una je zaista nevjerovatna rijeka.

Moric Kenig i Јozef Јuržik ne mogu sakriti oduševljenje ljepotom Une, a ono što ih je posebno zaintrigiralo jeste njena čistoća i netaknutost, kao i to što je sve prirodno, ništa nije vještački stvoreno.

Domaćini imaju šta da ponude gostima iz inostranstva. Najveći adut su domaći gastronomski specijaliteti.

"Nudimo im sve što za sada možemo. Prije svega, da se lijepo provedu, da im bude ugodno, trudimo se da im ponudimo našu tradicionalnu ishranu kojom se oni oduševljavaju", kaže Milan Babić iz Kampa na Uni.

Tradicionalna Una regata godinama okuplja više stotina učesnika iz regiona, a jedinstvena ljepota unskog sliva posljednjih godina sve je privlačnija turistima iz Evrope.

Ovo je još jedan dokaz da je turizam grana privrede u koju u Novom Gradu i te kako vrijedi ulagati.