latinica  ћирилица
06/08/2018 |  18:12 ⇒ 07/08/2018 | 07:29 | Autor: RTRS

Uoči prvog sastanak Koordinacionog tijela za praćenje migranata kroz Srpsku - niko ne zna koliko ih ima u BiH

Јoš se ne nazire način na koji institucije BiH namjeravaju da riješe problem migrantske krize u BiH. Potpuni haos i dezorganizaciju najbolje pokazuje činjenica da jedna od lokacija u koju su migranti trebali da budu smješteni, kasarna Ušivak u opštini Hadžići, još nije deminirina. Ne zna se čak ni koliko se migranata trenutno nalazi na teritoriji BiH.

U Izvještaju Koordinacionog tijela BiH za pitanja migranata, koji zbog odsustva ministra bezbjednosti Dragana Mektića još nije došao na dnevni red sjednice Savjeta ministara, navedeno je da je u prvih sedam mjeseci registrovano 9.548 migranta. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač, tvrdi da ih je mnogo više i da se Ministartsvo bezbjednosti BiH, kako kaže, igra podacima i bezbjednosnom situacijom u BiH.

"Ako u Unsko-sanskom kantonu kažu da ima 5.000 migranata, onda pada u vodu podatak da je od 10.000 ljudi, koji su ušli u BiH i, kako tvrde, uredno evidentirani, njih 55 do 60 odsto napustilo BiH. Taj podatak nije tačan ako uzmemo u obzir podatke koji iznosi Hrvatska. To su sve neprecizni podaci. Evidentno je da je Ministarstvo bezbjednosti BiH od starta migrantske krize zakazalo", rekao je Lukač.

Odgovore smo danas zatražili i od Službe za strance, ali bezuspješno.

Dok zvaničnici Srpske poručuju da se zvanični podaci o broju migranata moraju uzeti s rezervom, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić dosadašnji vrhunac migrantske krize iskoristio je da ode na odmor, zbog čega mu je možda i promakla informacija da je jedna od lokacija na koju su migranti trebalo da budu smješteni, bivša kasarna Ušivak, još pod minama. U kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je da će mine, ako ih ima, biti ukonjene, ne želeći da govori o detaljima.

Za poslanika SNSD-a u PS BiH, Dušanku Majkić je neshvatljivo da u jeku migrantske krize, najodgovorniji ministar uzima odmor.

"Mektić je prethodno ostavio podatak da se migranti mogu useliti u kasarnu Ušivak u opštini Hadžići. Ne treba biti pametan pa vidjeti kakve su se neprilike mogle iz toga izroditi. Ali, to govori još jednu stvar – BiH hoće da riješi problem migranata, a apsolutno nema uslove za to", istakla je Majkić.

Da je problem veći nego što se čini, smatra i poslanik NDP-a u PS BiH, Momčilo Novaković koji je naglasio da BiH posao ne može završiti jer nije u stanju da riješi problem migrantske krize.

Dok se, za razmatranje izvještaja Koordinacionog tijela BiH čeka povratak ministra Mektića sa odmora, za sutra je u Banjaluci zakazan prvi sastanak koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske.

Direktor Policije RS Darko Ćulum, koji je predsjedavajući Koordinacionog tijela, ističe da će na sutrašnjem sastanku biti dogovorene određene aktivnosti i obaveze koje se tiču Policije Republike Srpske, ministarsatva i lokalnih zajednica.

Osnovni zadatak Koordinacionog tijela biće da migrantima obezbijedi što brži prolazak kroz Republiku Srpsku, jer je od ranije poznat stav da ne može biti sabirnih centara na njenoj teritoriji.

Policija Srpske do sada je otkrila 2.011 ilegalnih migranata koji dolaze iz 22 zemlje, uključujući i samoproglašeno Kosovo, a najviše ih je ušlo na područjima koja su u nadležnosti policijskih uprava Bijeljine i Zvornika.