latinica  ћирилица
06/08/2018 |  20:50 | Autor: RTRS

Crkva i SDS

Porukom patrijarhu srpskom Irineju da formira političku partiju ako želi da se bavi politkom, bivši šef SDS-a Mladen Bosić ostaće upamćen kao jedini politički lider u Republici Srpskoj, od njenog osnivanja do danas, koji je ušao u otvoren sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, preko njenog prvog čovjeka.
Patrijarh srpski Irinej i Vukota Govedarica (Foto: argumenti.rs) -
Patrijarh srpski Irinej i Vukota Govedarica (Foto: argumenti.rs)

I nije patrijarh Irinej jedini crkveni velikodostojnik na koga je Bosić, ne birajući riječi, nasrtao. Vjerovatno da se sa Bosićevom politikom prema SPC nisu slagali svi funkcioneri, ni članovi SDS-a. Ali svi su ćutali.

Teško je ocijeniti kakve su stvarne namjere novog šefa SDS-a, Vukote Govedarice, prema SPC, ali nije mu teško da prevali po par stotina kolometara ne bi li se uslikao uz onog istog patrijarha kome su poručivali da osnuje političku partiju i bavi se politikom. Zanimljivo je da je Govedarica ćutao kao zaliven dok mu je partijski šef brutalno napadao prvog sveštenika SPC.

I dok Govedarica posljednjih mjeseci ne propušta priliku da se uslika sa sveštenstvom SPC, jer su mu savjetovali da SDS mora da popravi odnos sa Crkvom, kandidat SDS-a u izbornoj jedinici 9, Nebojša Vukanović, nastavlja rat sa srpskim patrijarhom.

Ističući moral i duhovnost blaženopočivšeg patrijarha Pavla, uz opasku da se nada da će Srbi uskoro imati na čelu Crkve nekoga takvog, Vukanović sugeriše upravo ono što je i ranije pisao – da srpski patrijarh nije dostojan patrijaršijskog trona. I tu se nije zaustavio. Dao je sebi za pravo da podučava srpskog patrijarha šta i kako treba da radi, uz zaključak da patrijarh Irinej ne bi trebalo da učestvuje u predizbornoj kampanji. Baš kao da je pročitao najavu da srpski patrijarh upravo to namjerava, i kao da je to stalno radio.

Istup Nebojše Vukanovića otkriva u stvari da je fotografisanje Vukote Govedarice sa patrijarhom Irinejom samo za predizborne svrhe, i da Govedarica nije daleko odmakao od svog prethodnika. Otkriva da je u stvari SPC sredstvo u kampanji SDS-a, koja se grčevito trudi da dokaže ono u šta joj rijetki još vjeruju – da je srpska i demokratska. Tekst Nebojše Vukanovića, u kojem opet napada srpskog patrijarha, sasvim sigurno je blagoslovio Vukota Govedarica.

Da kojim slučajem srpski patrijarh piše kolumne, potpuno opravdano bi mogao poručiti i Vukanoviću i Govedarici da ga ne uvlače u predizbornu kampanju. Da ne troše ljude i resurse i vrijeme za jednu fotografiju sa njim, ili da ne troše papir dokazujući kako su svi osim njih dostojni. Mogao bi čiste savjesti da im kaže da je teško jednom fotografijom oprati godine lošeg odnosa sa najstarijom institucijom srpskog naroda!

Izvor: argumenti.rs