latinica  ћирилица
07/08/2018 |  07:27 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradale na Petrovačkoj cesti

Obilježavanje 23. godišnjice od egzodusa Srba u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja" biće nastavljeno je danas polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti i posjetom spomen-sobi u Driniću.
Petrovačka cesta-pomen (arhiv) - Foto: RTRS
Petrovačka cesta-pomen (arhiv)Foto: RTRS

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig-21" 7. avgusta 1995. godine bombardovao je izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.

Poginulo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok ih je pedesetak ranjeno.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Štrbac: "Veritas" pokreće pitanje procesuiranja zločina nad Srbima

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" je sa partnerskim advokatskim kancelarijama u Hrvatskoj i Republici Srpskoj pokrenuo pitanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima na Petrovačkoj cesti, u Svodnoj kod Novog Grada, cesti Glina-Dvor i Suvoj Međi, izjavio je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

"Nakon što dobijemo odgovore iz Hrvatske i Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za procesuiranje ovih zločina, u ime članova porodica poginulih podnijećemo tužbe protiv Hrvatske i BiH za naknadu štete pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu", rekao je Štrbac, koji je danas na Petrovačkoj cesti prisustvovao obolježavanju 23 godine od egzodusa Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

On pojašnjava da će "Veritas" u ovom procesu koristiti mogućnost koju predviđa Evropska konvencija za ljudska prava, a to je da se u slučaju neefikasne istrage u zemlji gdje su počinjeni zločini može direktno obratiti tužbom Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Štrbac naglašava da je poražavajuća činjenica da je prošlo 23 godine, a da još niko nije procesuiran za ove zločine, iako se istraga godinama vodi u Tužilaštvu BiH.

"Svjesni smo da Hrvatska i BiH štite jedna drugu jer su zajedno ratovale protiv, kako to kažu, "srpskog agresora", na osnovu Splitskog sporazuma koji su 1995. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović", kaže Štrbac.

Savanović: Poražavajuće da niko nije odgovarao za zločine

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je poražavajuća činjenica da niko nije odgovarao za ratne zločine nad Srbima u operaciji "Oluja" 1995. godine, ali da srpski narod u dane sjećanja na ova stradanja mora da "uzdigne glavu" i bude jedinstven, kao i da ne smije da zaboravi sve što mu se dešavalo kroz istoriju.

Povodom obilježavanja na Petrovačkoj cesti 23 godine od egzodusa Srba u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja", Savanović je podsjetio da je Hrvatska, koja je članica UN, 4. avgusta 1995. godine protjerala svoje građane samo zato što su bili Srbi.

- Hrvatska je izvela ovu akciju i pored toga što je članica UN i što je prostor bivše Republike Srpske Krajine bio pod zaštitom UN - podsjetio je Savanović u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je sa vojnom silom od 200.000 vojnika tada napala goloruki srpski narod i oko 30.000 pripadnika Vojske Srpske Krajine.

- Tužna je činjenica da Hrvatska kao država protjeruje i ubija svoje građane samo zato što su pravoslavci - napomenuo je Savanović.

Prema njegovim riječima, u kontekstu istorijskih procesa na ovim prostorima od Prvog i Drugog svjetskog rata bilo je očekivano etničko čišćenje Srba iz Krajine.

- Ovo je projekat koji je osmišljen i zajednički imenilac svih tih procesa bilo je da Srba zapadno od Drine ne bude, a akcija "Oluja" je dio tog projekta jer je sa vjekovnih ognjišta protjerano 250.000 Srba - rekao je Savanović.

On je podsjetio da je ova akcija podržana od NATO pakta i izvedena u sadejstvu sa jedinicama HVO-a i takozvane Armije BiH.

RTRS/SRNA