latinica  ћирилица
07/08/2018 |  10:20 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Gacko: Odavanje počasti ustašama iz Fazlagića Kule!?

U zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano je otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH, piše EuroBlic.
Gacko-Fazlagića Kula: Spomen-česma stradalim Bošnjacima (bh-vijesti.com) -
Gacko-Fazlagića Kula: Spomen-česma stradalim Bošnjacima (bh-vijesti.com)

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske.

Govornici na ovoj manifestaciji su "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zilkovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake".

EuroBlic nije dobio zvanično objašnjenje od nadležnih i Ministarstva odbrane BiH povodom angažovanja počasnog voda Oružanih snaga BiH u Fazlagića Kuli, odnosno odgovor na pitanje po čijem zahtjevu i odobrenju su pripadnici Oružanih snaga BiH poslati na ovaj događaj.

Ni vlasti u Gacku nisu bile upoznate o odavanju počasti ustašama iz "malog Berlina", kako su Fazlagića Kulu rado nazivali njeni mještani u Drugom svjetskom ratu, budući da su partizani to selo uspjeli da oslobode tek nakon sloma Hitlerove Njemačke u maju 1945. godine.

Načelnik te opštine Milan Radmilović rekao je za EuroBlic da ga o nedjeljnoj svečanosti u tom selu niko nije obavijestio, niti je za to tražena saglasnost organa lokalne samouprave.

- Nismo bili obaviješteni o otvaranju te spomen-česme, niti je bilo ko tražio naše učešće na tom događaju - tvrdi Radmilović.

Iz srpskog kabineta u Ministarstvu odbrane BiH nisu dali mišljenje na odluku o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom otvaranja spomen-česme u čast stradalim Bošnjacima u Fazlagića Kuli kod Gacka, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.