latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:13 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Za projekte u oblasti kulture 4,8 miliona KM (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci s direktorima Arhiva Republike Srpske, Muzeja Srpske, republičkog Muzeja savremene umjetnosti, Narodnog pozorišta i Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je na današnjem sastanku razgovarano o podršci Vlade Srpske institucijama kulture.

- Vlada je na prošloj sjednici donijela odluke kojima se tretiraju institucije kulture sa sjedištem u Banjaluci, za koje je izdvojeno dva miliona KM. Prethodno smo donijeli odluke o iznosu od 2,8 miliona KM za institucije smještene van Banjaluke. To su institucije u Istočnom Novom Sarajevu, Pale, Nevesinje i Kotor Varoš - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je rekla da je za Muzej savremene umjetnosti izdvojeno 486.000 KM, Muzej Republike Srpske 340.000, Arhiv Republike Srpske 540.000, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Srpske 248.000 i Narodno pozorište 353.000 KM.

Ona je istakla da su sredstva izdvojena za projekte koje su ove institucije kandidovale, te da će biti iskorišćen za rekonstrukciju i modernizaciju kulturnih ustanova u Banjaluci, kako bi se obezbijedio njihov što efikasniji rad.

Ona je rekla da je na sastanku bilo riječi o tome kako Vlada može omogućiti dodatnu pomoć ovim ustanovama, da bi njihovi sadržaji bili bolji i upečatljiviji, te istakla da je Vlada zahvalna za sve što se realizuje u okviru institucija kulture uprkos teškim finansijskim vremenima.

- Sada kada su teška finansijska vremena iza nas možemo razgovarati o tome kako da više ulažemo i damo veću vidljivost tim institucijama. Banjaluka i druga mjesta žive novi život kada je riječ o kulturi i turizmu i vidimo veliku šansu za naše institucije kulture i turističke sadržaje i kroz nove avio-linije koje su uspostavljene. Od jeseni će,o imati tri nove avio-linije, a sljedeće godine još najmanje dvije koje će nas povezivati sa različitim centrima u Evropi. To je nova šansa za razvoj turizma i kulture - istakla je Cvijanovićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je prvi put da je jedna Vlada na poseban način shvatila značaj institucionalne i vaninstitucionalne kulture, što najbolje pokazuje zrelost društva.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da će odobrenim sredstvima biti nabavljena informatička oprema za digitalizaciju i mikro-film, te za pokretno-klizne arhivske police Arhiva, čime će biti ostvareno oko 60 odsto dodatnog smještajnog prostora u depoima i najvrednija građa će moći da bude smještena u jednoj zgradi.