latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:58 | Autor: SRNA

Nebenzja: Krim je sastavni dio Rusije

Krimsko poluostrvo sastavni je dio Ruske Federacije i pitanje njegovog statusa je zatvoreno, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja.

On je na saopštenje, kojim se potrvđuje da Vašington ne priznaje prisajedinjenje Krima Rusiji i koje je potpisao državni sekretar SAD Majkl Pompeo, rekao da je Krim dio ruske države i da je na to pitanje već odgovorio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Znamo da imamo različita gledišta, ali, što se nas tiče, to pitanje je za nas zatvoreno jednom za svagda - naglasio je Nebenzja.

Nakon smjene ukrajinskog predsjednika Viktora Јanukoviča u februaru 2014. godine, u istočnoj Ukrajini i na Krimu započeti su masovni protesti, a Vrhovni savjet Krima i Gradski savjet Sevastopolja usvojili su 11. marta te godine deklaraciju o nezavisnosti.

Vlasti na Krimu su 16. marta organizovale referendum o ponovnom ujedinjenu sa Rusijom, za koje je glasalo 96,7 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja, posjetio je TAS.

Putin je 18. marta potpisao sporazum o ujedinjenju Krima sa Rusijom, a Federalna skupština Ruske Federacije je taj dokument usvojila tri dana kasnije.