latinica  ћирилица
07/08/2018 |  12:08 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Mektić tvrdi da situacija sa migrantskom krizom nije haotična

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da situacija u BiH u vezi sa migrantskom krizom nije "haotična i anarhična".
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot) -
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot)

- Ništa nije haotično, ništa anarhično i ništa drugačije nego što se dešava u svim državama zapadnog Balkana, ništa drugačije nego u Srbiji, odakle primamo 80 odsto migranata - rekao je Mektić novinarima.

Reagujući na izvještavanje medija, on tvrdi da pojedinci u BiH takve spinove koriste za izbornu kampanju i postizanje političkih ciljeva.

Ministar bezbjednosti BiH naveo je da je u BiH do sada registrovano 10.103 migranta, od kojih je oko 60 odsto već napustilo BiH.

- Oko 80 odsto migrantske rute kroz BiH kontrolišu krijumčari i mafija - istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, migrantska kriza je evropsko pitanje i zato Evropa treba da pronađe rješenje, pri čemu će, kako je naveo, BiH biti dio svakog rješenja.

Mektić je naglasio da ni u buduće BiH neće dati ni azil niti državljanstvo nijednom migrantu, pogotovo ne onim iz kategorije ekonomskih migranata.

On je rekao da se u Srbiji nalazi veliki broja migranata koji namjeravaju "da se preko BiH dočepaju EU".

Mektić smatra da bi Oružane snage BiH mogle da pomognu Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice, kao i zaprečavanju ilegalnih graničnih prelaza.

On je rekao da je među državama u regionu veoma loša komunikacija kada je riječ o migrantskoj krizi, jer svako želi da ovaj problem prebaci u susjedno dvorište.

Prema njegovim riječima, gotovo da više i ne funkcioniše princip readmisije.

On je rekao da lično podržava Pravilnik o policijskim uniformama, jer je urađen prema najvišim evropskim standardima.