latinica  ћирилица
07/08/2018 |  12:11 | Autor: SRNA

Ministarstvo: Šarović preuzima tuđe zasluge u vezi sa izvozom mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nekorektno preuzima tuđe zasluge u vezi sa posljednjom odlukom Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su da je dozvola za izvoz uslijedila nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka, naglašavajući da su Vlada i resorno ministarstvo ogromnim podsticanjem ovog sektora u mljekarstvo od 2013. do 2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje.

"Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila znatna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU", ističu u Ministarstvu.

Iz ove institucije dodaju da je dozvola za izvoz logičan slijed ovakvog odnosa prema mljekarskom sektoru, koji je, kako su naveli, sada ravan onima u EU.

"A nije rezultat, kako to ministar Šarović predstavlja, `predanog rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa`", navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da je od 2013. godine kontinuiranim podsticanjem ovog sektora povećana prosječna mliječnost grla u Srpskoj sa 2.700 na 4.000 litara, kao i da je u prošloj godini izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda povećan za 34,67 odsto.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je odluka Evropske komisije kojom je BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU veliki uspjeh za mliječnu industriju.

"Evropska komisija stavila je BiH na listu `A` i `B` zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo", istakao je Šarović.