latinica  ћирилица
07/08/2018 |  13:57 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Srpski kabinet nije dao mišljenje o prisustvu Oružanih snaga BiH

Iz srpskog kabineta u Ministarstvu odbrane BiH nisu dali mišljenje na odluku o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom otvaranja spomen-česme u čast stradalim Bošnjacima u Fazlagića Kuli kod Gacka, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.
Ministarstvo odbrane BiH - Foto: RTRS
Ministarstvo odbrane BiHFoto: RTRS

"EuroBlic" je danas objavio da je u zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

Izvor Srne iz Ministarstva odbrane BiH naveo je da je Medžilis Islamske zajednice Gacko uputio 18. juna zahtjev na ruke ministra Marine Pendeš u kome se navodi da je "za 400 poginulih boraca i šehida sa područja Gacka u Fazlagića Kuli izgrađeno centralno šehidsko obilježje poginulim, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima, koje će svečano biti otvoreno 4. avgusta".

U zahtjevu se traži da se odobri angažovanje Oružanih snaga BiH iz kasarne u Ustikolini, osam vojnika i komandir, kako bi učestvovali na svečanoj straži tokom ceremonije polaganja cvijeća na centralno obilježje.

Provedena je standardna procedura, nakon čega je Zajednički štab Oružanih snaga dao pozitivno mišljenje, a Pendeševa potpisala da odobrava ovaj zahtjev.

Drugi dopis odnosio se na prisustvo vojnog muftije, što je odobreno iz Kancelarije vojnog muftije.

Navodeći da sva tri puka Oružanih snaga BiH prave godišnji plan aktivnosti, isti izvor je napomenuo da ova aktivnost nije bila u godišnjem planu, ali je, kako kaže, ispoštovana procedura i odobrena su oba zahtjeva.

"Euroblic" navodi da su govornici na ovoj manifestaciji "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zlikovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake".