latinica  ћирилица
07/08/2018 |  14:36 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Vasić: Srpska treba da djeluje politički i državno

Politički analitičar Rajko Vasić rekao je da se nikada neće istražiti otkuda Oružane snage BiH u Fazlagića Kuli na otvaranju "česme sa šahovnicom, arapskim pismom i srpom bez čekića", jer to nema ko da pokrene u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane.
Rajko Vasić - Foto: RTRS
Rajko VasićFoto: RTRS

On je dodao da je Fazlagića Kula "formalno spomen palim muslimanima tog mjesta a ustvari obilježavanje mjesta porijekla ustaških koljača koji su, u sklopu NDH, istrebljivali Srbe tog cijelog područja".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba u cijelom slučaju da djeluje politički i državno.

U tekstu objavljenom na njegovom blog, Vasić je ocijenio da Vlada Republike Srpske treba da ispita pravnost i poštovanje propisa u opštini Gacko, a odbornici SNSD-a, kao i svi dobronamjerni treba da napuste Skupštinu opštine.

"Poslije izbora treba promijeniti zakone i uvesti mogućnosti Vlade Republike Srpske da razrješava načelnike i raspušta skupštine opština", naveo je Vasić.

"EuroBlic" je danas objavio da je u zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

Iz srpskog kabineta u Ministarstvu odbrane BiH nisu dali mišljenje na odluku o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom otvaranja spomen-česme u čast stradalim Bošnjacima u Fazlagića Kuli kod Gacka, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.