latinica  ћирилица
07/08/2018 |  17:04 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Skandal u Fazlagića Kuli kod Gacka; Otvaranje spomen-česme "šehidima!?

Skandalozan skup u Fazlagića Kuli kod Gacka: na otvaranju spomen-česme bošnjačkim "šehidima", postrojena je počasna straža Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a uz islamsku vjersku zastavu istaknuta je i ratna zastava takozvane Armije BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i načelnik opštine Gacko Milan Radmilović tvrde da o ovom skupu, i njegovim obilježjima , nisu znali ništa, a kontroverzni dogažaj izavao je brojna reagovanja.

U Fazlagića Kuli prije pet godina uz sličnu ikonografiju, podignuto je spomen- obilježje "šehidima", odnosno muslimanskim borcima palim za vjeru.

Sada je tu podignuta i spomen- česma, i to, kako je istaknuto u govorima, ne samo za pale tokom posljednjeg rata nego za sve "šehide" iz ovog mjesta, uključujući valjda i zloglasne ustaše iz Fazlagića Kule koji su tokom Drugog svjetskog rata na najstrašnije načine ubili stotine hercegovačkih Srba. Otkud pripardnici Oružanih snaga BiH u Fazlagića Kuli i ko je dao odobrenje za njihovo postrojavanje, Mladen Ivanić ne zna.

- Počasni vod je posao člana Predsjedništva da ga odobri, a to ga sigurno nisam odobrio jer to nije bilo na Predsjedništvu BiH - kaže Ivanić.

Ministar unutrašnjih poslova Federacija Aljoša Čampara, u Kuli je održao i govor u kojem je rekao da je riječ o spomeniku "svim žrtvama četničkih hordi koje su drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake". Ni načelnik opštine Gacko o skupu koji se dešavao svega pet kilometara od centra opštine, ne zna ništa.

- Bio sam puno zauzet, samo sam kratko obaviješten da je bio neki skup, istine radi svake godine oko Ilindana mislim, oni imaju u Kuli neki teferič, šta je bilo ove godine, raspitaću se - navodi načelnim opštine Gacko Milan Radmilović.

Danas brojna reagovanja na skup u Kuli.

Ivanić bi trebalo da traži smjenu i odgovornost onih koji su dozvolili da pripadnici OS BiH drže počasnu stražu u zlogalsnom ustaškom uporištu, a ne da izlazi sa pomirujućim stavovima i kalkulantskom politikom, zbog podrške Bošnjaka- ocijenio je predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

Politički analitičar Rajko Vasić,smatra da se nikada neće istražiti otkuda Oružane snage BiH u Kuli jer, kako kaže, nema to ko da pokrene u Savjetu ministara i Predsjedništvu. Iz srpskog kabineta pri Ministarstvu odbrane BiH za agenciju SRNA rečeno je da nisu dali mišljenje na odluku o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH u Fazlagića Kuli, a da je zahtjev za angažovanje pripadnika Oružanih snaga podnio Medžlis islamske zajednice Gacko.

Zajednički štab Oružanih snaga dao je pozitivno mišljenje, a ministarka Marina Pendeš potpisala odobrenje, naveo je izvor iz Ministarstva odbrane.