latinica  ћирилица
07/08/2018 |  18:40 ⇒ 08/08/2018 | 08:11 | Autor: RTRS

Održana prva sjednica Koordinacionog tijela - 2.031 migrant iz 22 zemlje!

Na prvom sastanku Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske, dogovoreno je da će se im se omogućiti human transfer, intenzivirati saradnja sa lokalnim zajednicama, kao i sa Službom za rad sa strancima i Graničnom policijom.

Sve sa ciljem što ranijeg otkrivanja ilegalnih migranata i njihovog evidentiranja. Koordinaciono tijelo Srpske radiće i u okviru Koordinacionog tijela BiH, gdje će predstaviti usvojene zaključke.

Dok jedni tvrde da će migrantska kriza da eskalira, drugi odgovaraju da je sve pod kontrolom i da BiH nije u ništa goroj situaciji u odnosu na region.

Da li je to utjeha što nam je jednako loše, niko ne pojašnjava, ali ni kako da se tehnički sprovedu zamisli o boljem čuvanju granice i sprečavanju ulaska migranata. Od početka godine do sada ih je u Srpskoj 10 puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Na području BiH do ovog trenutka evidentirano ih je oko 10.000, kažu iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske. Najveći problem je, kažu, loše zakonodavstvo u BiH.

"Ako mislimo na bezbjednost BiH, pod hitno treba dogovoriti zakone o azilu i državljanstvu, zbog bezbjednosti", kaže pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta.

Ko sve trenutno slobodno šeta po teritoriji BiH, niko nije sasvim siguran, jer su se, kako tvrde iz MUP-a Srpske, neki migranti 3 puta lažno predstavljali i drugačije pokušali da se evidentiraju.

Ako se u obzir uzme da ih dnevno u BiH uđe između 80 i 120, kao i da nema mogućnosti da ih bez papira vrate u zemlju porijekla – čini se da problem i nije mali. Osim toga, tu su, kako kažu iz MUP-a, i vojno sposobni.

"Dolaze nam lica koja su učestvovala na ratištima, koja su bila ranjavana, od početka godine MUP Republike Srpske je evidentirao 2.031 migranta iz 22 zemlje", ističe direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić i dalje se drži priče da se u BiH ne dešava ništa dramatično.

"Ništa haotično, ništa što se ne dešava u drugim državama, u Srbiji, Crnoj Gori...", kaže Mektić.

Dok državni nivo odbija da je migrantska kriza veliki problem, lokalni se plaši da će se stanje do zime pogoršati.

U radu Koordinacionog tijela osim MUP-a i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica učestvuju i Ministarstvo finansija, zdravlja, lokalne uprave i samouprave, Republička uprava civilne zaštite, Crveni krst Srpske, a trenutno su uključeni i predstavnici tri lokalne zajednice.

Sve što budu radili, kažu, biće predstavljeno Vladi Srpske, ali i Koordinacionom tijelu BiH.