latinica  ћирилица
07/08/2018 |  18:43 | Autor: SRNA

Milić: Upotreba počasnih jedinica u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH

Upotreba počasnih jedinica pukova Oružanih snaga BiH regulisana je planovima i programima koje tri puka ove službe donose na godišnjem nivou, a odobrava ga Ministarstvo odbrane BiH, izjavila je Srni savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Marija Milić.
Ministarstvo odbrane BiH - Foto: RTRS
Ministarstvo odbrane BiHFoto: RTRS

"S obzirom na to da se radi o isključivoj nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, pitanje je potrebno uputiti toj instituciji", rekla je Milićeva.

U ovom ministarstvu ranije je Srni rečeno da iz srpskog kabineta u Ministarstvu odbrane BiH nisu dali mišljenje na odluku o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom otvaranja spomen-česme u čast stradalim Bošnjacima u Fazlagića Kuli kod Gacka.

"EuroBlic" je danas objavio da je u zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske.

Govornici na ovoj manifestaciji su "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zlikovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake".