X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/08/2018 |  07:34 | Izvor: SRNA

Počinje 58. Dragačevski sabor trubača

U Guči danas počinje 58. Dragačevski sabor trubača, koji će do 12. avgusta, okupiti brojne trubačke orkestre i ljubitelje trube, i turiste iz cijelog svijeta.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Sabor će, prema tradiciji, biti otvoren kod Spomenika trubaču u centru Guče, uz intoniranje saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanje saborske zastave.

U petak, 10. avgusta, najavljeni su koncerti nosilaca najviše titule ove manifestacije - Šampion Guče, Ekrema Mamutović i Saše Krstić, koncert Dejana Petrovića i Big benda, kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najboljih orkestara iz predtakmičenja biće održano u subotu, 11. avgusta, sa početkom u 20.00 časova, a isto veče i koncert majstora trube Bobana Markovića.

Tokom manifestacije planirano je i otvaranje raznih izložbi, saborskog sajma turizma, sajma knjiga i publikacija kao i i privredne izložbe.

Organizatori su najavili i niz tradicionalnih sadržaja, među kojima su improvizacija dragačevske svadbe, defile učesnika, kao i programe domaćih i inostranih kulturno-umjetničkih društava i stranih orkestara,

Biće organizovano i takmičenje zdravičara, izbor najljepše narodne nošnje, kao i takmičenje u narodnom višeboju.

Na glavnoj pozornici na stadionu program će trajati tri dana, a organizatori očekuju rekordnu posjetu.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je, prema odluci Saborskog odbora, domaćin 58. Sabora trubača.