latinica  ћирилица
11/08/2018 |  14:57 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Srpska bilježi porast u proizvodnji i kvalitetu mlijeka

Republika Srpska bilježi porast u proizvodnji i kvalitetu mlijeka, a animalna proizvodnja učestvuje sa 55 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje u bruto domaćem proizvodu, izjavio je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić prilikom posjete farmi Čedomira Borojevića u Tišini kod Šamca, jednog od najvećih proizvođača mlijeka u Srpskoj.

Ministar Mirjanić podsjetio je da je Vlada Republike Srpske u proteklih pet godina samo u mljekarski sektor uložila više od 100 miliona maraka, što je doprinijelo razvoju i osavremenjavanju proizvodnje, ali i povećanju izvoza.

"Mi smo u prošloj godini imali izvoz agrarnih proizvoda, što je prije svega omogućeno kroz podsticaje Vlade raznim vidovima privređivanja iz oblasti agrarnog sektora, imali smo nešto manje od 400 miliona maraka. Uvjeren da za najmanje tri do četiri godine agrarni sektor može dati izvoz najmanje milijardu evra", navodi Mirjanić.

Čedomir Borojević, proizvođač mlijeka iz Tišine kod Šamca navodi da sa proizvodnjom koju ima, a već je za šest mjeseci proizveo 707.000 litara mlijeka, može da se izračuna šta to znači.

"Premija od 30 feninga za mlijeko standardnog kvaliteta, što znači da resorno ministarstvo i u tom dijelu vodi računa da proizvođači mlijeka dobiju upravo ono mjesto koje i zaslužuju", kaže Čedomir.