latinica  ћирилица
13/08/2018 |  15:44 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Semberija: Bez očekivane zarade od lubenice

Lubenica neće donijeti očekivanu zaradu semberskim proizvođačima. Ranu lubenicu prodali su po niskoj cijeni, 20 pfeniga po kg, ali cijena kasne lubenice, čija berba je počela prije pet-šest dana, dvostruko je veća. Da li će to biti dovoljno da se nadoknadi minus iz rane proizvodnje?

Nestabilno vrijeme, česte smjene kiše i visokih temperatura otežavale su proizvodnju lubenice koja u Semberiji zauzima 250 ha.

Da bi sačuvali usjeve od bolesti i insekata, i postigi kvalitetan rod, uložili su značajna sredstva u zaštitu.

"Јa sam ovo prskao deset puta, ovu kasnu lubenicu, to je tretiranje svaki treći-četvrti dan. Kiša padne, odmah idemo sa prskalicom u njivu i moraju kvalitetna sredstva da se pršću, ništa ne bi moglo da se radi, da nisu kvalitetna sredstva", ističe Veljo Kordić iz Crnjelova.

Da bi sačuvali usjev od visokih temperatura i sunca, poljoprivrednici nisu uništavali korov, a lubenice su pokrivali i slamom.

"Do sada ne bi tu bilo vriježe nikako, da nismo ostavili travu, sve bi izgorjelo", kaže Bato Kordić.

U proizvodnju su uložili oko 800 maraka po ha. Prinos rane lubenice bio je šest tona po ha, a kasne oko tri tone. Sve prodaju na kućnom pragu.

"Biće neke zarade, ali nije to to, pošto je otišla ova rana kvalitetna lubenica po niskoj cijeni, a ovo što imam ide po 40-50 pfeniga", dodaje Veljo Kordić.

Posljednjih godina semberski povrtari sve više proizvode crnu lubenicu. Kažu da je slađa od zelene, više je tražena na tržištu, a ima i bolju cijenu.