latinica  ћирилица
14/08/2018 |  15:39 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Pag 77 godina poslije zločina - postavljen spomen krst (VIDEO/AUDIO)

Prije 77 godina, u noći između 14. i 15. avgusta, uoči katoličkog praznika Velike Gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Јadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša.


Na mjestu masovne grobnice na Pagu, u predjelu Furnaža, ponovo je danas postavljen spomen-krst koji bi trebalo da svjedoči o strašnom zločinu počinjenom prije 77 godina.

Predsjednik Udruženja "Јadovno 1941." Dušan Bastašić rekao je da je krst prevezen jutros iz Karlobaga preko Podvelebitskog kanala, te mučeničkom Paškom stazom dugom oko četiri kilometra donesen do mjesta osveštanja.

Spomen-krst osveštao je paroh smiljanski Dragan Mihajlović, koji je služio i parastos.

Јadovno- Ponovo postavljen spomen-krst (Foto: RTRS)

Na Pagu je pobijena najmanje 791 žrtva, a na Velebitu oko 1.500.

Јadovno- Ponovo postavljen spomen-krst (Foto: RTRS)

- Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti - rekao je Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

Italijanski vojni sanitarci su na mjestu zločina na Pagu, u septembru 1941. godine, ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, "svježe zakopani leš". Evidentirali su da je među ovim žrtvama bilo 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Ekspedicija udruženja Јadovno 1941. pronašla je oktobra mjeseca 2017. to mjesto.