latinica  ћирилица
23/08/2018 |  15:00 | Autor: SRNA

Troškovi za smještaj migranata i dalje problem, Ministarstvo bezbjednosti ćuti

Za smještaj migranata u Velikoj Kladuši do sada su stvoreni troškovi od 130.000 KM, a njihovo plaćanje je i dalje problem, rekao je Srni koordinator sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migranata u ovoj lokalnoj zajednici Husein Delić.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Delić je istakao da je danas na sastanku sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Draganom Mektićem rečeno da se sredstava ne mogu direktno uplatiti na račun, nego kompenzacijom sa Јavnim komunalnim preduzećem iz Velike Kladuše, prema kojem su najveća dugovanja, a koje bi trebalo da ponudi određeni projekat koji bi bio finansiran sredstvima iz programa migrantske krize.

Delić je napomenuo da je Velika Kladuša prva opština koja je još krajem marta odredila lokaciju za smještaj migranata. Riječ je o 11 dunuma zemljišta u vlasništvu lokalne zajednice koja je snosila i sve troškove za opremanje lokacije.

Prema njegovim riječima, opština je obezbijedila vodu za piće, struju, rasvjetu, a komunalno preduzeće je izvodilo radove i preuzelo obavezu da svakodnevno odvozi smeće iz kampa.

Delić je istakao da su fakture za stvorene troškove dostavljene Ministarstvu bezbjednosti, ali kako kaže, niko na to nije obraćao pažnju niti se javljao, kako bi te obaveze izmirili pa je opština snosila troškove.

On je naveo da je veoma teško reći koliko je trenutno migranata na području Velike Kladuše i u Unsko-sanskom kantonu, jer se situacija uz dana u dan mijenja.

"Prema posljednjim podacima MUP-a Unsko-sanskog kantona prije 15 dana govorilo se o 1.022 migranata koji su boravili na području opštine Velika Kladuša. Taj broj se svakodnevno mijenja, jedni odlaze - drugi dolaze i veoma je teško procijenti koliko ih ima. Vjerovatno ima i onih koji uspijevaju preći preko granice u Hrvatsku", naveo je Delić.

On je napomenuo da je u "Agrokomercu" postavljeno oko 55 šatora, te da je potrebno priključiti struju, vodu i riješiti osnovne infrastrukturne priključke i urediti lokaciju kako bi migranti mogli da budu smješteni.

Na računima Trezora BiH do danas nisu evidentirani prilivi niti uplate namijenjene za smještaj i drugu vrstu pomoći migrantima u BiH, potvrđeno je Srni iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH ranije je dalo neophodne instrukcije Ministarstvu bezbjednosti BiH u vezi s realizacijom eventualnih uplata za tu namjenu kako bi transakcije bile izvršena u skladu sa zakonom i propisanim procedurama", navedeno je u pisanom odgovoru.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić danas se nije javljao na pozive Srne, a ranije je izjavio da je do sada stiglo oko devet miliona evra pomoći i da je u BiH ima oko 2.300 migranata.