latinica  ћирилица
23/08/2018 |  21:23 ⇒ 21:32 | Autor: SRNA

Radio-televizija Srbije obilježila 60 godina rada

Radio-televizija Srbije obilježila je večeras 60 godina rada, a generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević izjavio je da je ova medijska kuća u najvećem dijelu tog perioda bila institucija pristojne i normalne Srbije.

Obraćajući se okupljenima na prijemu povodom ovog jubileja televizije, Bujošević je ukazao na to šta je sve urađeno u posljednje tri godine, od kada je on čelu ove medijske kuće.

"Prvi put u istoriji RTS-a napravili smo Internet platformu, RTS Planetu, preko koje možete da vidite naših 11 televizijskih i, računajte, četiri radijska kanala, svuda u svetu gde postoji internet", rekao je Bujošević.

On kaže da će, po prvi put, od subote krenuti sa plej-aut emitovanjem, odnosno digitalno emitovanje.

Po prvi put u istoriji RTS-a, kako je dodao, napravljeni su kablovski kanali čija je sadržina digitalizovana arhiva, digitalizovano nacionalno blago Srbije koje je proizveo RTS i koje se u njemu čuva.

"Prvi put je osobama oštećenog sluha omogućeno da prate informativni i serijski, a uskoro i ceo program", naveo je Bujošević.

Od svega što je urađeno u prethodne tri godine, najviše je, ističe, ponosan zbog fiskalne konsolidacije RTS-a, koja je ostvarena zahvaljujući i Vladi Srbije, koja je omogućila stabilno finansiranje.

Prema njegovim riječima, RTS je napravio pomak u serijskom programu u Srbiji, novim temama i novim kvalitetom.

"Ponosan sam i što smo zajedno sa Televizijom Republike Srpske, u koprodukciji radili 'Senke nad Balkanom' i što smo nedavno potpisali ugovor sa divnim ljudima iz banjalučke produkcije 'Bosonoga', sa kojima smo već radili jednu seriju. To je 'Meso' i to je moja omiljena serija koju smo emitovali u poslednje tri godine", ističe Bujošević.

On je naglasio i da je ponosan što od ljeta 2015. godine, svako veče uoči Vidovdana, Simfonijski orkestar RTS-a svira u porti manastira Gračanica.

Na prijemu povodom 60 godina rada RTS u Takovskoj 10 okupio se veliki broj zvanica iz javnog života.

Televizija Beograd počela je emitovanje programa 23. avgusta 1958. godine.

Prva emisija bio je Dnevnik, koji je emitovan u 20.00 časova iz nezavršene zgrade Sajma. Vodio ga je Mića Orlović.

Građani su tog dana, na namjenski za tu svrhu odabranim lokacijama po Beogradu, prisustvovali istorijskom događaju.

Na Tašmajdanu se slavi uz dva koncerta. Večerašnji je rezervisan za umjetničku, zabavnu i džez muziku, a sutrašnji za narodnu.