latinica  ћирилица
24/08/2018 |  14:15 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Mišićeva i Škrebić o regresu

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Tesliću da će potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora prethoditi usaglašavanje pitanje regresa.
Sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Predsjedništva Saveza sindikata SrpskeFoto: SRNA

- Pozivam Uniju udruženja poslodavaca i Vladu Republike Srpske da utvrdimo da najmanji iznos regresa za radnika iznosi 300 KM - rekla je Mišićeva novinarima u Tesliću gdje je u toku sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Srpske.

Ona je istakla da je Saveza sindikata Republike Srpske jedini većinski i reprezentativan, sa 15 granskih sindikata koji zastupaju preko 90.000 radnika.

Mišićeva je navela da su na nivou preduzeća u kojima je ovaj sindikat organizovan, potpisani novi odnosno zadržani stari kolektivni ugovori, ali da i dalje ima prostora za poboljšanja.

- Ono što moramo završiti, a na pola smo puta, je dio memoranduma oko Zakona o radu. Radna grupa je formirana i mi smo već došli do inicijalnog teksta koji bi dolaskom nove vlade trebao da dobije formu i da dođe do parlamenta, ali isto tako od aktuelne Vlade Srpske očekujemo da usvoji već dogovorene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošnjavanju - rekla je Mišićeva.

Ona od Vlade očekuje i da se već na prvoj narednoj sjednici iznađe 700.000 KM kako bi se uplatili doprinosi za 96 radnika kako bi ostvarili pravo na penziju, a u sklopu Programa socijalnog zbrinjavanja, iz kojeg u ovoj godini, kako je navela, nije izdvojena nijedna KM, iako je planirano 5.000.000 KM.

ŠKREBIĆ: REGRES NE SMIЈE BITI OPOREZOVAN

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da poslodavci nemaju problem ako dođe do povećanja najnižeg regresa radnicima, ali da on ne smije biti oporezovan.

- Ako je regres socijalna kategorija, a jeste socijalna kategorija i jeste pomoć radnicima, onda takve socijalne kategorije ne mogu biti oporezovane - rekao je Škrebić u Tesliću.

On je istakao da su poslodavci predlagali i veću cifru za regres od najniže 300 KM, koliko očekuje Savez sidnikata Srpske, ali da taj iznos regresa ne bude oporezovan.

- Kažu biće zloupotrebe. Pa postoje kontrolni organi i nije teško to kontrolisati, onaj ko stvarno želi da to kontroliše - rekao je Škrebić.

On je ocijenio da je potrebno pronaći rješenje, ali da nije realno da se to radi u izbornoj godini.

Škrebić smatra da postojeći Zakon o radu mora pretrpjeti izmjene i to već u idućoj godini, kako bi se pristupilo potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora.

- Interesi radnika i poslodavaca su u 95 odsto slučajeva isti. Samo je sada pitanje kako naći mjeru, kako napraviti zakonsku regulativu da se napravi sistem koji može funkcionisati - smatra Škrebić.

On je zaključio da nije dobro davati prava za koje se unaprijed zna da neće biti poštovana, i da svi socijalni partneri treba da budu realni.