latinica  ћирилица
27/08/2018 |  11:53 | Autor: SRNA

Raseljenim Đakovčanima zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Raseljeni Srbi iz Đakovice, oko 300 njih, sutra neće otputovati na Veliku Gospojinu u rodni grad pošto im nadležne institucije samoproglašenog Kosova i KFOR nisu dale garanciju za bezbjednost, rekao je Srni Đokica Stanojević predsjednik Udruženja "Đakovčani".
Manastir Presvete Bogorodice u Đakovici  (Foto:tf.rs) -
Manastir Presvete Bogorodice u Đakovici (Foto:tf.rs)

"Prijavilo se više od 300 raseljenih, ali nažalost nismo dobili garancije za bezbednost, stoga ne smemo rizikovati da, odlaskom na svoju ruku, dozvolimo albanskim nacionalistima da se iživljavaju nad nama", rekao je Stanojević.

On je naveo da je cijelo Kosovo i Metohija, naročito područje Đakovice i Dečana, oblijepljeno fotografijama Srba, navodnih ratnih zločinaca, i porukama kojima se prijeti raseljenim Đakovčanima da će stradati ili biti uhapšeni ukoliko se pojave.

"Reč je o smišljenom scenariju da se raseljeni Srbi odvrate od pomisli na povratak, da im se oduzme imovina i zatru svi tragovi srpskog postojanja u Đakovici, u kojoj je do juna 1999. godine živelo blizu 10.000 Srba", kaže Stanojević.

On je podsjetio da je više od 400 srpskih porodica izrazilo želju da se vrate na svoja imanja, posebno u dijelu grada oko Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, u kojoj još četiri monahinje čuvaju Srpstvo.

"U prisustvu međunarodnih snaga albanski ekstremisti i nacionalisti sačinili su spisak Srba, navodnih ratnih zločinaca, tako što su iz svake porodice koja se prijavila za povratak `izabrali` ugledne domaćine, čime su izazvali osećanje straha", istakao je Stanojević.

Sve optužnice su zasnovane, kako je on naglasio, na svjedočenju jednog Albanca protiv jednog Srbina, što je za međunarodne vlasti, koje i dalje vode glavnu riječ na Kosmetu, dovoljno da se Srbi optuže i da im se zaprijeti hapšenjem ukoliko pomisle da "kroče nogom" na teritoriju Kosova i Metohije.

Stanojević očekuje da međunarodna zajednica reaguje i spriječi Albance da izmišljenim optužnicama otmu srpsku imovinu, a sunarodnike poziva da ne po cijenu života ne prodaju imovinu i ne odustaju od namjere da se vrate na svoje.