latinica  ћирилица
29/08/2018 |  07:34 ⇒ 30/08/2018 | 08:57 | Autor: RTRS

ZAЈEDNIČKA SЈEDNICA VLADA SRPSKE I SRBIЈE - Potpisani Memorandumi

U Trebinju je održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije. Sjednici su prisustvovale premijerke Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić sa ministrima. Potpisani su memorandumi između dvije vlade.

Prethodno je održan sastanak predsjednica vlada Republike Srpske i Srbije Željke Cvijanović i Ane Brnabić.

Premijerke Srpske i Srbije istakle su na konferenciji za novinare da će prvi zajednički energetski projekat biti hidroelektrane Foča i Paunci, vrijedan 200 miliona evra.

Na zajedničkoj sjednici razgovarano je o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Na sjednici je razmatrana saradnja dvije vlade u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede.

Razgovarano je o intenziviranju saradnje u oblasti namjenske industrije, o oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i saradnji u oblasti pravosuđa.

Na sjednici je razgovarano o razmjeni informacija i iskustva u oblasti institucionalnog organizovanja i finansiranja zaštite životne sredine, kao i o nastavku zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekata u oblasti turizma.

Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su memorandume o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.

Ministri pravde Srbije i Republike Srpske, Nela Kuburović i Anton Kasipović, istakli su u Trebinju da dva ministarstva imaju izuzetnu saradnju, koja se odvija u svim pravosudnim oblastima skoro na dnevnom nivou.

Na sastanku u okviru zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske, oni su posebno izdvojili saradnju između Komora javnih bilježnika, pri čemu je Kuburovićeva istakla da su kolege iz Republike Srpske veliku pomoć i podršku pružile Srbiji prilikom uvođenja javnobilježničkog sistema 2014. godine.

Ona je ukazala da je Ministarstvo pravde Srbije mnogo radilo na uvođenju i povezivanju službenih evidencija državnih organa elektronskim putem, kako bi javni bilježnici efiksnije i brže radili, navedeno je u saopštenju.

Ministri pravde su istakli da je potrebno još više unaprijediti razmjenu iskustava i dosadašnje prakse, posebno u okviru javnog bilježništava.

Govoreći o Poglavlju 23 i evrointegracijama Srbije, Kuburovićeva je ukazala da Ministarstvo pravde Srbije trenutno radi na usaglašavanju ustavnih amandmana sa preporukama Venecijanske komisije, a sve u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Premijerke Srpske i Srbije otvorile su u naselju Gorica vrtić "Srbija", izgrađen donacijom Srbije na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vlada Srbije usvojila je juče više zaključaka o potpisivanju memoranduma sa Republikom Srpskom, među kojima je i memorandum o saradnji u oblasti energetike.

 

Ministri Srpske i Srbije u razgovoru prije početka zajedničke sjednice.

Ministri Srpske i Srbije u razgovoru prije početka zajedničke sjednice.

Ministri Srpske i Srbije u razgovoru prije početka zajedničke sjednice.

Ministri Srpske i Srbije u razgovoru prije početka zajedničke sjednice.

Ministri Srpske i Srbije u razgovoru prije početka zajedničke sjednice.