latinica  ћирилица
29/08/2018 |  15:19 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

NP "Sutjeska" bilježi najbolju turističku sezonu od rata

U Nacionalnom parku "Sutjeska" ljetnju turističku sezonu ocjenjuju najboljom u poslijeratnom periodu.

Osim rekordnog broja turista iz cijelog svijeta navode da uspjehe bilježe i po investicijama u smještajne kapacitete i infrastrkturu.

Turisti iz cijelog svijeta oduševljeni su Maglićem, najvišom planinom u BiH, Zelengorom, sportsko-rekreativnom infrastruktorom i memorijalnim kompleksom. Među njima i novinarka DŽoan Smit iz Londona koja piše za Gardijan, Telegraf i Sandej Tajms.

"Senzacionalna priroda. U Ujedinjenom Kraljevstvu se ne zna da ovdje postoji ovako lijepa priroda. Postoje predrasude o zemljama bivše Јugoslavije, ali ovo je izvanredno mjesto, prelijepe planine, živopisni pejzaži, sve je tako netaknuto", kaže DŽoan Smit.

Uroš Marinković iz Beograda ističe da je na Tjentištu prvi put.

"Inače smo bili na raftingu kod Foče, predivna preriroda. Nacionalni park je fenomenalan zaista", rekao je Marinković.

Tjentište je za odmor odabrao i Paljanin Bojan Živković. Povoljne cijene i zanimljivi rekreativni sadržaji razlog su zbog kojeg će se vratiti.

"Vjerujte mi smo bili i u Pragu nedavno, koristili smo nešto slično. Tjentište ne kaska za Evropom", priča Bojan.

Od ove godine ponuda je poboljšana i sa izgradnjom luksuznih vila na Tjentištu. Savremeno opremljene magnet su za turiste tokom cijele godine.

"To je prvi put nakon rata da ćemo imati smještaj. Da ćemo raditi čitavu godinu. Imaćemo veliki broj gostiju", naveo je Dejan Pavlović direktor ЈU Nacionalni park "Sutjeska" Tjentište. 

U najstarijem nacionalnom parku u BiH ističu da su do svjetski atraktivnog odredišta Prijevora, odakle se stiže do najstarije prašume u Evropi i najviše planine u BiH, poslije višedecenijskog iščekivanja, započeli obnovu i uređenje puta.