latinica  ћирилица
29/08/2018 |  20:25 ⇒ 30/08/2018 | 13:29 | Autor: RTRS

Karan: Slučaj "Prilepin" - obavještajni puč? (VIDEO)

Cijeli slučaj uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu samo je otvorio Pandorinu kutiju u BiH, smatra generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike, Siniša Karan, koji je u Dnevniku plus naše televizije govorio i o nadležnostima OBA i propustima nadležnih bh. institucija.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

On kaže da se ovdje radi o jednom malom obavještajnom puču, koji se desio u BiH.

"Da je BiH ozbiljna država, upravo sva ova dešavanja bila bi alarm za sve bh. institucije. To bi bilo zeleno svijetlo za sastanak i riješavanje pitanja. Kada institucije, koje se bave provođenjem zakona prekrše i prevaziđu svoje nadležnosti, procedure, to je ozbiljan problem. Kada to urade bezbjednosne strukture, problem je još ozbiljniji. Međutim, ukoliko to uradi poseban segment OBA, onda je to najozbiljniji problem", navodi Karan.

Karan ističe da OBA svojim postupcima pokazuje nekoliko stvari.

"Prvo, svojim djelovanjem su izašli iz nadležnosti koje su im zakonom određene. Drugo, ta agencija pokazala je ono što je evidentno, a to je da bh. institucije, posebno one u oblasti bezbjednosti, ne funkcioništu", rekao je Karan.

On je istakao da je OBA po zakonu nadležna isključivo za samo jednu stvar, a to je zaštita ustavnog poretka BiH.

"Nadležna je za bezbjednost ukoliko postoje prijetnje na ustavni poredak, teritorijalni integritet i suverenitet", kaže Karan.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.