latinica  ћирилица
30/08/2018 |  14:46 | Autor: SRNA

Sve veći broj djece uključen u predškolsko obrazovanje

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić izjavila je Srni da je Program pripreme za djecu pred polazak u školu ispunio očekivanja, zbog čega je Vlada Srpske ove godine izdvojila 335.196 KM, što je do sada najveći iznos.
Škola - Starčevica - Foto: RTRS
Škola - StarčevicaFoto: RTRS

"Značaj programa je u sve većem broju djece koja su uključena u predškolsko obrazovanje. Očekujemo da efekti programa budu vidljivi kroz cijelo školovanje, da bi učitelji mnogo lakše radili sa djecom", rekla je Ćućićeva.

Ona je nakon sastanka Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske u Čelincu na kojem je, između ostalog, razmatrana analiza rada u predškolskim ustanovama u vezi sa realizacijom programa pripreme djece, izrazila zadovoljstvo spremnošću vrtića za početak nove radne godine.

"Ne možemo da ne budemo zadovoljni kada imamo u vidu da smo 2008. godine imali od pet do sedam procenata uključenosti djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a danas smo dostigli nivo od 20 odsto. Radićemo i dalje na tome, da bismo do 2021. godine, kao što je i predviđeno našom strategijom, imali 30 odsto djece uključene u vrtiće", naglasila je Ćućićeva.

Prema njenim riječima, stigle su veoma pozitivne reakcije iz svih lokalnih zajednica gdje se program sprovodi.

"Program je sproveden u 39 predškolskih ustanova i 72 osnovne škole u 55 opština širom Srpske. Uključen je bio rekordan broj djece, ukupno 4.786, što je skoro 50 odsto od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta u Srpskoj. Naša želja je da djeca izgrade pozitivan odnos prema školi i procesu učenja. Pozivamo sve roditelje da ohrabre djecu, obezbijede adekvatnu socijalnu podršku", rekla je Ćućićeva.

Ona je istakla da Vlada svake godine izdvaja sve značajnija sredstva, upravo zbog dobrih rezultata programa.

Ćućićeva je podsjetila da je od 2011. godine, od kada se program sprovodi, Vlada Srpske za njegovo sprovođenje obezbijedila 2.218.246 KM i da je kroz program prošlo 28.494 djece, uključenih u 1.210 vaspitnih grupa.