latinica  ћирилица
01/09/2018 |  20:39 ⇒ 23:51 | Autor: RTRS

Dodik: BiH mora da se vrati u dejtonski okvir

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras za RTRS da BiH mora da se vrati u dejtonski okvir.

- Bosna i Hercegovina mora da se vrati u svoj dejtonski okvir, onako kako to piše u Ustavu, a ne kako su neki željeli. Mi ćemo se zalagati za to - rekao je Dodik u emisiji Predsjednik govori.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je rezolucijom NRSR o vojnoj neutralnosti jasno definisan stav Srpske o članstvu u NATO.

- NATO je nas bombardovao, samo na područje Romanije bačeno je 3.000 tona osiromašenog uranijuma. Šta vi to nama nudite? Da budemo poltroni? Ako mi biramo, biramo vojnu neutralnost - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je u periodu kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila nezavisna država.

- Politički motiv i danas je nezavisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država srpskog narod i drugih koji u njoj žive.

- Bosna i Hercegovina nije moja država - naglasio je on.

Predsjednik Srpske je istakao da je Republika Srpska jedina političko-teritorijalna struktura na području BiH koja može samostalno da opstane.

O ZABRANI ULASKA RUSKOM PISCU ZAHARU PRILEPINU U BiH

- Prilepin je srpski prijatelj. Trebalo je da učestvuje u važnom događaju, ali mu je neko zabranio ulazak, a nas niko o tome nije obavijestio - naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik traži odgovor na pitanje ko je Prilepinu zabranio ulazak i zašto i navodi da su srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH morali da znaju za to.

- Ovo je na štetu ugleda Republike Srpske. Zašto to radite? Mi smo pozvali Prilepina i tražimo odgovore - rekao je Dodik i naveo da je najodgovorniji u tom lancu srpski član Predsjedništav BiH Mladen Ivanić.

MOGUĆ DOLAZAK PUTINA U BANjALUKU

Dodik je rekao da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u Banjaluku 17. septembra na polaganje kamena-temeljca za srpsko-ruski centar. Kada centar bude sagrađen, postoji mogućnost da dođe i predsjednik Rusije Vladimir Putin, naveo je Dodik.

- Lavrov formalno dolazi u Sarajevo, suštinski u Banjaluku - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje na čiji poziv šef ruske diplomatije dolazi u Banjaluku.

IZGRAĐENI PUTEVI, BOLNICE...

Predsjednik Srpske je rekao da je Republika Srpska, do prije nekoliko godina, bila jedina zemlja u Evropi bez kilometra auto-puta, ali da više nije tako, te da će ove godine dobiti 120 kilometara auto-puta.

Dodik je istakao da je povećanje plata u iznosu od 30 KM rezultat napornog rada Vlade i institucija Srpske.

Јoš jedan pokazatelj da ekonomija Srpske ide u odličnom smjeru je i rast bruto domaćeg proizvoda, naveo je predsjednik Srpske.

- Bruto domaći proizvod je 2005. godine iznosio 5,7 milijardi KM, a u ovoj godini premašuje 10 milijardi KM. Rast BDP iznosi 3,1 odsto - rekao je on.

Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske uložila u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske 200 miliona KM.

- Izgradili smo bolnicu Kasindo u Istočnom Sarajevu, gradimo bolnicu u Doboju, za koju će za nekoliko dana biti položen kamen temeljac - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ponosan na formiranje Fonda za liječenje djece u inostranstvu.

MEHANIZAM KOORDINACIЈE NAЈVEĆA POLITIČKA POBЈEDA POSLIЈE DEЈTONA

Predsjednik Srpske rekao je da je najveća politička pobjeda Srpske poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam kooridinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske.
On je rekao da je koncept funkcionalne BiH, koji je značio i dodatnu centralizaciju svih funkcija u BiH, provodila međunarodna zajednica.

Istakao je da se Srpska suprostavila tom konceptu i u veoma teškoj političkoj borbi ga odbacila i došla do mehanizma koordinacije, koji podrazumijeva uvažavanje nadležnosti kako je to i predviđeno ustavom i zakonima.

Prema njegovim riječima, u BiH su bili mnogi visoki predstavnici koji su radili protiv Republike Srpske, kao i drugi zvaničnici koji su morali da slijede politiku međunarodne zajednice, a to je značilo što slabija Republika Srpska, a jače institucije BiH.

Dodik je naglasio da je zajedno sa svojim saradnicama dok je obavljao i funkciju premijera i predsjednika Republike činio sve da nađe odgovore na rješenja koja nisu bila laka.

On je podsjetio da se kao predsjednik Vlade Srpske suprostavio da policija pređe u nadležnost BiH.

Dodik je istakao da je u proteklom periodu bilo ozbiljnih pritisaka, da se prijetilo i njemu lično i njegovoj porodici, te da je u to vrijeme trebalo da se suprostavi onome što je bilo loše za Republiku Srpsku.

SLUČAЈ "DRAGIČEVIĆ"- DOBRO ŠTO ЈE FORMIRAN ADVOKATSKI TIM

Govoreći o slučaju "Dragičević", Dodik je rekao da je to u nadležnosti Tužilaštva, po čijem nalogu radi policija.

- Јedina greška policije bila je konferencija za štapmu - rekao je Dodik. On je naglasio da je dobro što je formiran advokatski tim, koji, kako je rekao, unosi jednu novu dimenziju u slučaj.

- Oni su naveli da ne žele miješanje politike - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će svi oni u policiji, za koje se utvrde eventualni propusti, snositi odgovornost za to.

- Ovaj slučaj mogu samo da riješe institucije i, u tom pogledu, treba imati povjerenja u njih - rekao je on.

Govoreći o konstrukcijama o umiješanosti članova porodice kandidata SNSD-a u ovaj slučaj, Dodik je odbacio takve priče, navodeći da oni koji to kreiraju pokazuju svoje pravo lice.

- Bilo ko da je uključen u slučaj, to može da kaže samo i jedino Tužilaštvo - zaključio je Dodik.

SRBI NISU "NAROD NASILjA"

Predsjednik Srpske je rekao da je Јugoslavija bila najveća srpska zabluda.

- Objedinjavanje Srpske i Srbije je naš cilj, ali on ne treba da bude proveden nasiljem - rekao je on i naglasio da Srbi nisu "narod nasilja".

-  Srbi su svoju slobodu uvijek nesebično dijelili sa drugima. Prošli vijek je bio crn za nas, ali ovaj može da bude vijek integracije - istakao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće tolerisati zaustavljanje projekata sa Srbijom u institucijama na nivou BiH.

- Nas užasno košta Bosna i Hercegovina - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je izgradnja auto-puta do Srbije jedan od ciljeva Srpske.

MEĐU MIGRANTIMA VELIKI BROЈ BEZBЈEDNOSNO OPASNIH LICA

Predsjednik Republike Srpske rekao je da postoji ozbiljan plan da se u BiH zadrži dobar broj migranata.

- Ukoliko zatraže azil, dobiće ga i za pet godina postaće građani BiH sa pravom glasa - rekao je Dodik,  odgovarajući na pitanje o migranstkoj krizi u BiH.

On je ponovio da migranti mogu samo da prođu kroz Republiku Srpsku, ali nikako da se ovdje zadržavaju. U tom kontekstu, apsolutno je neprihvatljivo da se na teritoriji Srpske prave sabirni centri za njih.

- Savjet ministara je odredio da jedan sabirni centar bude u Zalužanima, jedan u Bijeljini i jedan u Trnovu - rekao je Dodik i dodao da je vlast Srpske to odbila, pa su odlučili da ih smjeste u srpska sela u FBiH u kojima bi trajno ostali.

Dodik je rekao da je među migrantima veliki broj bezbjednosno opasnih lica.

Predsjednik Srpske je istakao da je rješenje migrantske krize u BiH deportacija.

- Kao član Predsjedništva BiH, što ću sigurno biti, tražiću njihovu deportaciju - rekao je Dodik.