latinica  ћирилица
03/09/2018 |  16:17 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

U UKC Republike Srpske operisana gigantska aneurizma

Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju UKC-a Srpske, prvi put su uradili komplikovan operativni zahvat kod pacijenta koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti, a uspješno je urađena i operacija gigantske aneurizme. Oba pacijenta uspješno se oporavljaju.

Radovana Pavlovića bolovi u stomaku mučili su godinama. Bila je to aorta koja mu je izvađena operacijom koja nije čest zahvat u UKC-u Srpske. Operacija je trajala dva sata.

"Aneurizma je bila oko 20 centimetara i bila je izuzetno teška raditi zato što je bila upaljena, a olakšavajuća okolnost je bila što pacijent nije bio debeo", rekao je načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić i dodao da je operacija vrlo dobro prošla.

Druga operacija, koja je urađena na banjalučkoj hirurgiji, bio je prvi kros over takozvanih subaortnih grana. Ova operacija urađena je na pacijentu dobi 53 godine, koji je nekoliko mjeseci patio od zamaranja ruke prilikom rada zbog hroničnog začepljenja potključne arterije.

"Operacije koje smo danas predstavili su veoma rijetke i u mnogo razvijenim i većim centrima nego što je to UKC RS i ja sam zato ponosan što se one danas rade kod nas", izjavio je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

Preseljenje hirurških klinika na Paprikovac trebalo bi da bude 22. septembra, kada se očekuju mnogo profesionalniji i humaniji uslovi za rad medicinskog osoblja i boravak pacijenata, ističu u ovoj ustanovi.