latinica  ћирилица
04/09/2018 |  16:26 | Autor: SRNA

Cvijanović: Nelogično da Crnadak poziva Pacolija

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je bilo nelogično da ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak poziva u Banjaluku Bedžeta Pacolija, ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova, kojeg BiH ne priznaje.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Treba voditi računa na koji način se formiraju sastavi za određene događaje. Sasvim je druga priča kada se ode u neku treću zemlju, učestvujete na nekoj konferenciji ili forumu gdje su različiti predstavnici i naravno da se tu ponašamo onako kako to radi Srbija, ali je sasvim drugačije da pozivate nekoga u svoju zemlju, a znate da je iz nepriznate i nepostojeće zemlje", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je ispravna odluka Pacolija da ne dođe u Banjaluku.

"Crnadak je u želji da pokaže kako u Banjaluci može da okuplja morao da ispoštuje zahtjev iz EU i stranih ambasada, koji su insistirali i prošli put kada je okupljanje ministara bilo u Banjaluci, da bude predstavnik samoproglašenog Kosova. Oni su tada rekli da će, ukoliko ovo bude ispoštovano poslati višu delegaciju, u suprotnom neće poslati predstavnike posebnog ranga", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, u ovom slučaju Crnadak je upao u zamku.

"Dakle, možete ići na razne forume i sjediti sa svakim ako imate dogovor sa Srbijom, ali kada ste domaćin, na te stvari se mora sa puno više ozbiljnosti i pažnje gledati. Nije suština da samo zadovoljite ono što traži EU ili neko drugi. Sve je ovo bilo nepotrebno i suvišno", zaključila je Cvijanovićeva.