latinica  ћирилица
05/09/2018 |  12:27 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Saradnja skupština Srpske i Srbije najbolja do sada (FOTO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koja boravi u jednodnevnoj posjeti Srpskoj.
Sastanak predsjednika skupština Srbije i RS - Foto: RTRS
Sastanak predsjednika skupština Srbije i RSFoto: RTRS

Čubrilović je nakon sastanka izjavio da je saradnja dva parlamenta u ovom sazivu NSRS najbolja od nastanka Republike Srpske.

Čubrilović je istakao uspješnu saradnju Srpske i Srbije, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.

- Zahvaljujući saradnji vlasti Srbije i Srpske na svim nivoima urađene su mnoge stvari od velikog značaja za Republiku Srpsku i srpski narod sa ove strane Drine. Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima koje je Srbija samostalno finansirala, rekonstrukcijama domova zdravlja i izgradnji škola, vrtića, ali i privrednoj saradnji. Sada su na pomolu i najveći projekti u energetici zajedničkom izgradnjo Hidroelektrane Buk bijela - rekao je Čubrilović

On je naglasio da je Srbija prisutna u svakoj pori života na teritoriji Republike Srpske.

- Danas smo još jednom potvrdili naše opredjeljenje da je ova saradnja od posebnog značaja za naše narode, kao i za saradnju Srbije i BiH kroz saradnju sa Republikom Srpskom - rekao je Čubrilović.

Gojkovićeva je najavila održavanje još jednog sastanka rukovodstva dva parlamenta, rekavši da će tada biti formirana zajednička komija najviših zakonodavnih tijela Srpske i Srbije.

- Zadatak komisije biće kontrola zajedničkih projekata. Takvu saradnju Srbija ima samo sa Rusijom i Kinom. Danas smo zaključili da smo od potpisivanja sporazuma između dva parlamenta 2006. godine najplodonosniju saradnju imali tokom ovog mandata. To se ogledalo u saradnji naših poslanika, u oblasti saradnje radnih tijela i komisja, ali i na mulitiletarnom planu u podršci parlamentaraca na temu obostranih interesa Srbije i BiH tamo gdje je bilo poslanika srpskog naroda - rekla je Gojkovićeva.

Zamjenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković i generalni sekretar Narodne skupštine Srpske Marko Aćić potpisali su usaglašeni memorandum o saradnji službi dva parlamenta.

Memorandumom je između ostalog predviđeno stalno osposobljavanje i unapređivanje međusobne saradnje, a generalni sekretari zalagaće se za ostvarivanje saradnje na regionalnim i svim drugim nivoima po pitanjima od zajedničkog interesa.

Potpisivanju je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.