latinica  ћирилица
06/09/2018 |  14:43 ⇒ 15:02 | Autor: Agencije

Predstavi "Ostajte" Ljiljane Čekić dvije nagrade u Knjaževcu

Na četvrtom festivalu PRKOS u Knjaževcu, predstava "Ostajte" osvojila je dvije nagrade - za kolektivnu igru i Tamara Šobota za epizodnu ulogu.
Predstava "Ostajte" (foto: srpskainfo.com) -
Predstava "Ostajte" (foto: srpskainfo.com)

Ovo je autorski projekat Ljiljane Čekić, glumice Narodnog pozorišta Srpske, a u predstavi igraju studentkinje Nikolina Miljatović, Suzana Mićić, Branka Mišić i Tamara Šobota. Komad je nastao u koprodukciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka i GPЈ.

– Srbija ima izuzetno dobru i veliku amatersku teatarsku scenu. Njihovo pozorište ima tradiciju, brojne glumačke ansamble, glumce koji se decenijama bave pozorištem, a među njima postoji značajan broj respektabilnih umjetnika. Ponekad imaju sasvim solidnu scensku opremu, a kvalitet pojedinih predstava je u rangu repertoarskih pozorišta. Teško je stati rame uz rame sa takvom konkurencijom. Iskreno, nisam očekivala nikakvu nagradu, ali dogodilo se da žiri, koji su činili Nada Blam, Irfan Mensur i Ivan Јeftović prepozna naš scenski doprinos – priča Čekić.

Na PRKOS-u (Pozorišna Revija Kreativnog Osmišljavanja Sveta) u zvaničnoj konkurenciji bilo je pet predstava iz Beograda, Rače, Velike Plane, Lebana i Banjaluke.

– Selektor je bio Vladimir Putnik, reditelj iz Beograda i veliki poznavalac profesionalne, ali i amaterske scene u regionu. Јedan od najvećih favorita je bilo pozorište Masuka iz Velike Plane koje je kratko vrijeme bilo profesionalno. Njihova predstava "Sašino" bila je pobjednik na 10. Danima pozorišta u Mrkonjić Gradu ove godine – kaže Čekić.

Pored PRKOS–a, i na šestom Festivalu pozorišnog stvaralaštva "Novogradska scena 18" u Novom Gradu, "Ostajte" je proglašena najboljom predstavom festivala. Branka Mišić je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a Ljiljana Čekić za najbolji originalni dramski tekst.

- Predstavu smo od premijere koja je bila 29. decembra prošle godine u Banjaluci, odigrali 24 puta. Otvorili smo Korifej fest u Kolašinu, igrali smo na Danima pozorišta u Mrkonjić Gradu, Internacionalnom festivalu amaterskog pozorišta u Laktašima, Ljetu na Sani u Sanskom Mostu, zatim u Kostajnici, Pljevljima, Leskovcu, Lajkovcu, Lazarevcu, Knjaževcu, Јajcu, Srpcu i naravno Banjaluci. Reakcije su više nego dobre. Kada vidite uplakanu publiku kako izlazi iz sale možete biti sigurni da ste u njoj probudili emocije. Ili se možda dogodila katarza – ističe Čekić.

Tekst za ovu predstavu zasnovan je na istinitim pričama. Nastao je na osnovu istraživanja koje je rađeno u saradnji sa sudentima NUBL i na osnovu intervjua sa ljudima koji namjeravaju da odu u inostranstvo, ili su otišli, ili su se vratili.

- Pokušavala sam da razmrsim klupko motiva koji nas tjeraju da odemo ili nas vuku da ostanemo. Bezbroj je argumenata i za i protiv. Radeći na tekstu pokušavala sam da dam odgovor prije svega samoj sebi. Nažalost, nisam uspjela. Nema jednoznačnog odgovora, pa ga tako nema ni u našoj predstavi. Umjetnost, odnosno pozorište ne daje odgovor, ono samo može pomoći u osvješćivanju velikog broja okolnosti, ukoliko smo uspjeli da pobrojimo bar jedan dio činjenice sa kojima se čovjek susreće na tom putu - rekla je Ljiljana Čekić.