latinica  ћирилица
07/09/2018 |  19:29 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Siguran posao za semberske poljoprivrednike - proizvodnja crvene paprike

Do sigurnog posla su došla 43 semberska poljoprivrednika, koji proizvode crvenu papriku za Fabriku ''Sava - Semberija''. Očekuju dobru zaradu, koja će im omogućiti da kroz program samozapošljavanja, registruju komercijalno gazdinstvo, ostvare pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

U organizovanu proizvodnju crvene paprike, koja je deficitarna na našim prostorima, uključene su 43 nezaposlene osobe, nosioci nekomercijalnih gazdinstava.

U okviru projekta čiji cilj je smanjenje nezaposlenosti i jačanje domaće proizvodnje, dobili su kompletan repromaterijal i stručnu pomoć. Uložili su samo vlastiti rad.

"Njihovo je bilo sve ostalo, koje smo mi dobijali, što je bilo i jedan od uslova da ja počnem, uložim sve kako treba, da bi bilo rezultata", kaže Radojka Novaković iz Trnjaka.

Miladin Savić prvi put uzgaja papriku. Uz pomoć stručnjaka postigao je dobre rezultate. Očekuje zaradu koja će mu omogućiti da registruje komercijalno gazdinstvo i dobije status zaposlenog lica.

Ukupna proizvodnja, na 12 i po hektara realizovana je uz stručnu pomoć agronoma. Očekivani prinos je 500 tona paprike koju će preuzeti fabrika ''Sava'' i tako smanjiti uvoz sirovine.

Ovaj projekat koji se realizuje u saradnji sa republičkim Zavodom za zapošljavanje, Centrima civilnih inicijativa i lokalnom upravom, sa oko 200 hiljada evra finansira Evropska unija.

Na ovaj način biće omogućeno da 43 korisnika zarade, pokrenu novi ciklus proizvodnje, a kao kooperanti fabrike imaju siguran otkup i mogućnost da prerastu u komercijalna gazdinstva.