latinica  ћирилица
08/09/2018 |  16:41 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Zvornik: Uspješno izvedena laparoskopska operacija pankreasa

Prva složena laparoskopska operacija pankreasa uspješno je izvedena i u zvorničkoj Opštoj bolnici. Istom metodom izvedena je i operacija jednjaka. Operacije je uz asistenciju zvorničkih ljekara izveo svjetski priznat stručnjak profesor doktor Miloš Bjelović.

Uspješno su operisana tri pacijenta koja su imala oboljenja pankreasa, odnosno jednjaka. Zahvaljujući primijenjenom metodu minimalno invazivne hirurgije, operativni zahvat bio je precizan, bol manji, a oporavak će biti brži.

"Duplje kao što su trbušna duplja, grudni koš, se ne otvaraju širokim velikim rezovima kao što se to nekada radilo, nego se uz pomoć kamere koje prave uvećanje 5-10 puta i dugačkih instrumenata ulazi kroz male otvore pet milimetara do centimetra. Cijela operacija se uradi u trbuhu bez otvaranja trbuha ili u grudnom košu bez otvaranja grudnog koša", kaže hirurg prof. dr Miloš Bjelović.

Ovaj metod imperativ je svih zdravstvenih ustanova, a izuzetak nije ni Bolnica u Zvorniku. Zbog toga je posjeta uglednog stručnjaka bila korisna, kako za operisane pacijente, tako i za zvorničke ljekare.

"Mi radimo laparoskopiju i imamo još mnogo da učimo. Trebaće vremena, to nisu stvari koje se baš mogu kao neki kurs naučiti brzo, za to treba vremena i iskustva i broja operacija", rekao je načelnik Hirurškog odjeljenja Bolnice Zvornik dr Zoran Komljenović.

Ivan Popović, v.d. direktor Bolnice Zvornik, ističe da je jako ponosan na odjeljenje Hirurgije koje predvodi doktor Zoran Komljenović i na sve njegove kolege koji postižu izvanredne rezultate.

Rezultati zvorničkih hirurga zaista su impresivni. U prvih osam mjeseci ove godine obavili su 1.200 operacija i postavili novi rekord.