latinica  ћирилица
10/09/2018 |  15:44 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Vozuća simbol stradanja Srba

Marš oko 600 učesnika "Stazama egzodusa 2018" protekao je bez problema na putu dugom 22 kilometra, povodom obilježavanja 23 godine od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.
Zavidovići: Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Zavidovići: Polaganje vijenacaFoto: SRNA

U Crkvi Svetog Đorđa u naselju Stog kod Vozuće liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Vozućani su masovno stradali od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Mitropolit Hrizostom poručio je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda u otadžbinskom ratu i zahvalio svima koji čuvaju uspomenu na njih.

- Oni koji su hrabri da njih zaborave, nemaju veliku budućnost - poručio je mitropolit Hrizostom nakon što je u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u federalnoj opštini Zavidovići osveštao Spomen-krst stradalim Srbima.

Mitropolit Hrizostom poručio je da se danas odaje pomen i svim precima koji su vijekovima ginuli za jedinstvo, slobodu i pravo na postojanje srpskog naroda, na sve što mu je sveto, porodicu i dom.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da su na Vozući počinjeni stravični zločini koji će ući u istoriju stradanja srpskog naroda.

On je napomenuo da se i dalje traga za posmrtnim ostacima 126 boraca Vojske Republike Srpske.

- Ispričali smo sve priče, napisali smo sve što treba napisati, dokumentovali i snimili, a nažalost, još nema procesuiranja - izjavio je Dragičević.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić poručio je da su na području Vozuće počinjeni rasprostranjeni i sadistički zločini nad srpskim stanovništvom, ali da domaće pravosuđe i dalje ne vodi istragu u pronalasku odgovornih lica i počinioca.

- Mi tražimo sakrivena lica, a ne nestala - rekao je novinarima Kojić u mjestu Stog u opštini Zavidovići u FBiH gdje je danas završen marš "Stazama egzodusa".

On je podsjetio da je jedna presuda za zločine na ovom području izrečena u Haškom tribunalu Rasimu Deliću i da je ona jasno i nedvosmisleno rekla da su ovdje počinjeni rasprostranjeni i sadistički ratni zločini.

Kojić je naveo da se pred pravosudnim institucijama, osim procesa Sakibu Mahmuljinu, ne provodi nijedna istraga, niti ima optužnice, a kamoli presude.

- Ovdje su ljudi stradali, ovdje su odsijecane glave. Na ovom mjestu nađena je masovna grobnica sa 21 tijelom, od čega 17 obezglavljenih. Danas se čitav svijet zgrožava nad onim što rade pripadnici Islamske države, a mirno gledaju ono što se ovdje Srbima desilo. Takav odnos pravosudnih institucija jednostavno nije dobar - izjavio je Kojić.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je za Srnu da su pripadnici takozvane Armije BiH u proteklom ratu su, protjerivanjem više od 40.000 Srba, počinili etničko čišćenje Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena zbog čega sjećanje na taj događaj mora biti sačuvano radi opomene budućim naraštajima i uvršteno u kalendar datuma značajnih za Srpsk.

On je, nakon što su učesnici marša "Stazama egzodusa 2018" došli u vozućko naselje Stog, podsjetio na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, ukazujući na otežan povratak srpskih porodica na ognjišta koja su na tom prostoru danas statistička greška.

Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, naveo je da su 1995. godine Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz", po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

RTRS/SRNA