latinica  ћирилица
11/09/2018 |  08:33 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Vikarij moskovskog patrijarha prisustvovaće osveštanju temelja Rusko-srpskog centra

Arhiepiskop jegorevski Matej, vikarij moskovskog patrijarha odnosno njegov zamjenik, sa ipođakonima i sveštenicima i arhimandrit Ignjatije iz sretenjskog manastira, predstavljaće Rusku pravoslavnu crkvu na osveštanju temelja Rusko-srpskog centra u Banjaluci, saznaje Srna u Odjeljenju za spoljna crkvena pitanja Ruske pravoslavne crkve.
Izgled rusko-srpskog hrama koji će biti izgrađen u Banjaluci (Foto: Pravoslavlje.ru) -
Izgled rusko-srpskog hrama koji će biti izgrađen u Banjaluci (Foto: Pravoslavlje.ru)

Osveštanje temelja hrama i duhovno-kulturnog centra, kojem će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, biće 17. septembra, a svečanost će početi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

U 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti više episkopa, sveštenika i đakona Ruske i Srpske pravoslavne crkve.

Formiranje svečane litije planirano je u 12.00 časova ispred Hrama, a potom odlazak do novosagrađenih temelja u naselju Aleja "Centar".

U 13.00 časova je osveštanje temelja Hrama.

Iz Parohije banjalučke pozivaju vjernike da toga dana u što većem broju prisustvuju svetoj liturgiji i svečanoj litiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da je ovo važan događaj sa kulturnog i vjerskog stanovišta i pozvao javnost da tog dana bude okupljena u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Vlada Srpske već ranije obezbijedila tri miliona KM za početak izgradnje ovog centra koji obuhvata ne samo vjerski objekat, već i prostorije za razne manifestacije kulture, pa čak i boravak određenog broja ljudi.

"To je prilika da još jednom potvrdimo značajno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom. U tome vidimo samo saradnju dva bratska naroda i dvije zemlje koje se poštuju", istakao je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska učiniti sve neophodne organizacione pripreme, od kojih su neke već u toku, u koje su uključeni predstavnici Eparhije banjalučke, da bi događaj bio na najvišem mogućem nivou.