latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:17 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Sankcije Špiriću miješanje u izborni proces?

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da srpskom poslaniku u Parlamentu BiH Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, zbog navodne korupcije, zabrani ulazak u tu zemlju nije zasnovana na pravu, nego na politici, tvrde najviši funkcioneri Srpske. U SNSD-u, čiji je potpredsjednik, uvjereni su da je kažnjen jer je odbio da bude u timu poslušnika američke ambasadorke Morin Kormak. Pitaju kako je moguće da optužbe, koje nemaju uporište ni u jednoj presudi, budu iznesene baš pred izbore?

Na internet stranici američkog Stejt departmenta navedeno je da je Nikoli Špiriću ulazak u Sjedinjene Američke Države zabranjen zbog učešća u korupciji za vrijeme poslaničkog mandata u Parlamentu BiH od 2014. Objavljeno je da su sankcije uvedene i Špirićevoj supruzi, kćerki i sinu.

Špirić kaže da se ne osjeća krivim i da nije iznenađen što je izabran za metu u političkima igrama, kako ocjenjuje ovu odluku. Ne može da shvati što ga ucjenjuju pritiscima na porodicu.

- Mislim da je 25 dana pred izbore jasno da je ovo pokušaj da se pomogne SDS-u i PDP-u koji kroz prizmu naočara sarajevske čaršije i kroz američke naočare gledaju na Republiku Srpsku - kaže Špirić.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da je u ovoj odluci, između ostalog, nelogično i to što SAD, vjerovatno prvi put, kažnjavaju opozicionog poslanika. Uvjeren je da je Špirić, dijelu američke administracije, zasmetao kad je odbio da podrži antisrpsko djelovanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

- On je podnio ostavku i nije htio da bude dio Komisije koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Željke Cvijanović, Vučića i ostalih funcionera Republike Srpske i Srbije. I, naravno da su mu onda napakovali tu vrstu priče - ističe Dodik.

Glavni odbor SNSD-a ovaj čin ocjenjuje kao još jedan loš potez američke ambasadorke Morin Kormak koja, kako je navedeno u saopštenju, neslavno završava mandat obilježen podrškom politici Bakira Izetbegovića i, kako ističu, njegovih stranaka SDA i SDS-a.

"Američka ambasadorka je preuzela ulogu OHR-a, Tužilaštva i Suda BiH, pa je izmišljotinama i lažnim izvještajima Stejt depertmentu, isposlovala sankcije Špiriću", navodi se u saopštenju GO SNSD.

Iz američke Ambasade u Sarajevu tek nešto opširnije obrazloženje od vašingtonskog. Navode da američka administracija ima informacije da je Špirić u korupciji učestvovao, ometajući javne procese.

Iako je prednjačio u sličnim optužbama na Špirićev račun, ministar bezbjednosti BiH, SDS-ov Dragan Mektić, kaže da se ne raduje ovim sankcijama.

- Ovo nisu sankcije Republici Srpskoj. Ovo su sankcije Nikoli Špiriću i njegovoj porodici, ali one narušavaju ugled i kredibilitet Republike Srpske u međunarodnoj zajednici - kaže Mektić.

Da li je neko korumpiran mogu da utvrde samo nadležne domaće institucije, ističe predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH, Sredoje Nović. Kako te potvrde za Špirića nema, navode iz odluke SAD-a, kaže Nović, treba posmatrati isključivo kao politički akt.