latinica  ћирилица
12/09/2018 |  15:37 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Održana konferencija "Brendiranje domaćih proizvoda"

Ministarstvo trgovine i turizma u Etno selu "Stanišići" kod Bijeljine organizovalo je konferenciju "Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje". Učesnici su naglasili važnost promocije i kupovine domaćih proizvoda i korištenja domaćih usluga.

Prerađivači voća i povrća iz Semberije kažu da konstantno rade na stvaranju brenda i podizanju kvaliteta svojih proizvoda. Iako svake godine povećavaju svoje količine na tržištu BiH, stalno se trude da pronađu nove puteve do potrošača.

"Mislim da je tržište napravilo selekciju u prethodnom periodu, da je odlučilo koji proizvodi mogu da idu dalje. Na žalost, mali broj nas je ostao, ali svi koji smo ostali, zaslužujemo da tu budemo i ozbiljne smo firme na jednom evropskom nivou", rekao je vlasnik Spektar drink-a Đorđe Slavinjak.

Domaći proizvođači ističu da kvalitetom, dizajnom i novim proizvodima žele da osvoje domaće, ali i inostrano tržište.

"Mi imamo svoje maloprodajne objekte i sarađujemo sa svim marketima u BiH, i jako smo zahvalni na toj saradnji, jer trude se da stalno promovišu pod parolom "Naše je bolje" i naše proizvode", kaže Andrea Lizdek iz Kompanije Krajina klas.

Bojana Ilić, kontrolor u PI Sava Semberija, naglašava da je jako važan kvalitet njihove sirovine, redovno vrše ulaznu kontrolu, jer ako imaju dobru sirovinu, imaće dobar i gotov proizvod. Sve se radi pasterizacijom i sterilizacijom, kako bi sačuvali svoj proizvod.

Kako bi domaći proizvod došao u ruke potrošača, neophodna je edukacija trgovaca koji će promovišući domaću proizvodnju zaštititi i potrošače i domaći proizvod od robe iz uvoza.

"Јoš jednom animiramo potrošače, odnosno građane Republike Srpske, da se uključe u ovu akciju da svi jednom shvatimo da kad kupujemo domaće, mi mnogo tog benefita stvaramo onim ljudima koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda", rekao je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, kaže da oni nastoje da promovišu i druge proizvođače da se bore za kvalitet, za prepoznatljivost na tržištu, i da time osvajaju tržište i budu konkurentniji u odnosu na sve robe koje se uvoze iz inostranstva.

Na konferenciji u Bijeljini promovisan je novi broj časopisa Ministarstva trgovine i turizma "Najbolje iz Srpske", i novi spot za kampanju "Naše je bolje".