latinica  ћирилица
16/09/2018 |  16:07 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Obilježen dan osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade

U Mašićima, kod Gradiške, danas je obilježeno 27 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Tim povodom služen je parastos za poginule borce, a potom su položeni vijenci.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je 16. Krajiška motorizovana brigada bila jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, sa ogromnom vatrenom moći, brbenim iskustvom, izuzetno uspješnim komandovanjem i probranim borcima.

"Na svim ratištima su znali samo za pobjedu. Drugim jedinicama davali su snagu, motiv, sigurnost i samopouzdanje, što je bila garancija uspjeha", rekao je Savčić.

On je čestitao Dan osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade brigade svim njenim pripadnicima, odao dužno poštovanje svim poginulim borcima brigade, te zahvalio im na doprinosu u odbrani slobode srpskog naroda.

Pomoćnik komandanta ove brigade Nedeljko Madžar istakao je da je 16. Krajiška brigada bila nenadmašna u relizaciji svojih borbenih zadataka na više od 20 ratišta.

"Brigada, njeni preživjeli i poginuli borci su iscrtali granice Republike Srpske. Nije lako reći koji su to najteži periodi rata, prva iskustva ratovanja u zapadnoj Slavoniji ili na drugim ratištima. Nažalost, takvi ratni putevi i veliki zalozi za slobodu i sopstveno ognjište uvijek traže žrtve", naveo je Madžar, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana ove jedinice.

On je naglasio da je svoje živote u temelje Republike Srpske ugradio je 437 boraca 16. Krajiške motorizovane brigade, a više od 2.000 boraca je ranjeno.

Madžar je rekao da se ti ljudi i njihova žrtva ne smiju zaboraviti i da je obilježavanje Dana 16. Krajiške motorizovane brigade sprečavanje zaborava i prenošenje iskustava na mlade generacije.

Odlikovani borac 16. Krajiške motorizovane brigade Rade Majstorović, koji je u ratu bio i ranjen, kaže da ima i ružnih i lijepih uspomena na ratni put brigade, te da mu je drago što ima priliku da vidi svoje saborce.

"Kako vrijeme prolazi vidim da je 16. Krajiške motorizovane brigade bila jaka, jer je okupila poštene, čestite i hrabre borce", naglasio je Majstorović.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istako je da je 16. Krajiška motorizovana brigade krenula na svoj ratni put upravo sa područja opštine Gradiška, iz Mašića.

"Naša je obaveza da zbog poginulih boraca čuvamo i razvijamo Republiku Srpsku, bez koje neme opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", naglasio je Adžić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-ivalidsku zaštitu opštine Gradiška Radomir Pjanić rekao je da je veza 16. Krajiške motorizovane brigade i Gradiške neraskidiva, napominjući da su u njenom sastavu bila 1.663 boraca sa područja Gradiške.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpske, a oko 2.000 je ranjeno.

Za sve učinjeno u odbrambeno-otadžbinskom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Vijence su na spomen-obilježje u Mašićima danas položili predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, dedlegacija Narodne skupštine Republike Srpske, na čelu sa potpredsjednikom Skupštine Nenadom Stevandićem, te delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Na spomen-obilježje vijence su položili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija i vlasti Banjaluke, Gradiške i drugih opština iz kojih su regrutovani borci ove jedinice, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predstvnici Trećeg pješadijskog/Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te brojne druge delegacije.