latinica  ћирилица
18/09/2018 |  17:38 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Da li će Makedonija promijeniti ime i ući u NATO?

Da li će Makedonija promijeniti ime i ući u NATO, odlučiće građani na referendumu 30. septembra, a u međuvremenu ova država postala je poligon za zapadne zvaničnike koji u nizu dolaze da podrže referendum.

Nakon Stoltenberga i Merkelove i američki ministar odbrane bio je Skoplju, i optužio Rusiju da finansira grupe koje se protive referendumu.

Dan odluke o budućnosti Makedonije sve je bliže, ali sve manje je odluka ostavljena građanima. Ako se pita Amerika, u referendum su se, kao i u izbore u SAD, upleli Rusi. 

Međutim, osim što ni sam Zaev, nema dokaze, SAD i EU su toliko prisutni, kako kažu analitičari, da se njihovo miješanje podrazumijeva.

"Mislim da je Rusija aktivna samim tim što sponzoriše određene partije. S tom razlikom da je u Makedoniji već sa 80 odsto ljudi reklo da želi u EU, tako da se miješanje Zapada doživljava kao normalna propaganda", rekao je analitičar Petar Arsovski.

"Nema dana da neko iz EU ne dolazi u Makeodniju", kaže analitičar Aleksandar Pandov.

Osim podrške Zapada, Zoran Zaev se obezbijedio i gotovo skandaloznim referendumskim pitanjem: Da li ste za članstvo u Nato i EU, sa prihvatanjem sporazuma o promjeni imena sa Grčkom? Činjenica je da to jeste trik pitanje, ali u suštini se i ne može razdvojiti, kažu analitičari.

"Badava pitamo ljude da li su za EU i NATO, znamo da jesu, i badava pitamo da li su za promjenu imena, znamo da nisu. Pitanje, imajući u vidu da li ste za EU i NATO, imajući u obzir cijenu koju trebate platiti. Mislim da je u ovoj fazi pravi kontekst u kojem to pitanje mora da se postavi", dodao je Arskovski.

S obzirom da je opoziciona VMRO-DPMNE pozvala članstvo na bojkot referenduma, pitanje nije, da li će većina biti za, nego da li će izaći dovoljan broj građana za cenzus. 

"Sigurno da ne", tvrdi Pandov.

"To ne zna niko. Moze se očekivati da dođemo blizu, međutim cijeli ovaj region je umoran od stausa kvo, tako građani Makedonije žele neku promjenu", zaključio je Arsovski. 

Referendum nije pravno obavezujući pa se dogovor o promjeni imena mora izglasati u Parlamentu, u kojem Zaev nema potrebnu dvotrećinsku većinu. Ipak, očekuje se da će odluka građana na referendumu uticati na poslanike VMRO-DPMNE da prihvate sporazum.