latinica  ћирилица
27/09/2018 |  16:29 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Šeranić: IRCE bitan za pripremu registra naučne infrastrukture

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je Istraživačko-razvojni centar elektroenergetike veoma važan sa aspekta pripreme registra naučne infrastrukture u Srpskoj.

- Registar će omogućiti da sagledamo kapacitete i vidimo kako možemo da unaprijedimo opremu, kao i da pokušamo maksimalno iskoristiti opremu koju se u ovom trenutku koristi u naučnoistraživačke svrhe u Srpskoj - rekao je Šeranić nakon sastanka sa Aleksandrom Todorovićem, direktorom IRCE-a koji posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske.

Šeranić je rekao da je na sastanku, kojem su prisustvovali i dekani Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, sagovornike informisao o aktuelnim konkursima Ministarstva nauke i tehnologije namijenjenim unapređenju mogućnosti i saradnje nauke, naučno-istraživačke zajednice i privrede.

Todorović je rekao da je tokom sastanka sa Šeranićem bilo riječi o saradnji sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom iz Istočnog Sarajeva u okviru koje bi u određenim projektima i poslovima učestvovali apsolventi, magistranti i doktorandi sa tih obrazovnih institucija.

- Razgovarali smo i o proširenju saradnje sa Ministarstvom nauke i tehnologije i zajedničkom nastupu Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo i ERCE prema određenim projektima koje kandiduje Ministarstvo - istakao je Todorović.

On je naglasio da će budući razvoj IRCE-a ući u dva pravca, a to podrazumijeva nabavku nove mjerne opreme za koju će tražiti subvenciju od Ministarstva nauke i tehnologije.

Drugi pravac je, dodao je on, izrada projekta gromobranske hvataljke za gromobranske instalacije zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom gdje bi teoretsku analizu radio fakultet, a eksperimantalnu analizu Istraživačko-razvojni centar.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboja rekao je da IRCE predstavlja naučnoistraživačku bazu za studente ovog fakulteta.

U Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike trenutno radi 20 radnika, uglavnom inženjera elektrotehnike i hemije.