latinica  ћирилица
29/09/2018 |  08:46 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Kozarska Dubica- Sjećanje na herojstvo majora Milana Tepića

Na groblju u selu Komlenac, kod Kozarske Dubice, danas će biti obilježeno 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića u kasarni u Bjelovaru u Hrvatskoj koji je sebe digao u vazduh, zajedno sa skladištem municije, da bi spriječio da ono padne u hrvatske ruke.
Narodni heroj Milan Tepić -
Narodni heroj Milan Tepić

"Јednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Јa sam dao reč da ću da branim ovu zemlju, ako joj bude teško", napisao je, između ostalog, u posljednjem pismu major Tepić, posthumno odlikovan kao jedini narodni heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dok je trajala borba za kasarnu ЈNA u Bjelovaru, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, digao je 29. septembra 1991. godine u vazduh magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava da bi spriječio njegovu predaju pripadnicima hrvatskog Zbora narodne garde.

Tada su stradali i on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

Predsjedništvo SFRЈ je krajem 1991. godine proglasilo majora Milana Tepića narodnim herojem, posljednjim i jedinim u proteklom ratu.

Njegovo ime danas nose ulice i kasarne u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu.

Dan herojske pogibije majora Tepića svake godine se obilježava u njegovom rodnom mjestu, selu Komlenac, kod Kozarske Dubice.