latinica  ћирилица
01/10/2018 |  12:12 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od agresije hrvatskih snaga na područje Trebinja

U Trebinju je obilježen 1. oktobar, dan kada su 1991. godine udružene hrvatske paravojne formacije napale teritoriju Trebinja i tadašnje BiH. Tada je poginulo 19 boraca, koji su bili u dubini teritorije ovog grada.

Miodrag Višnjić, na današnji dan prije 27 godina, prvi je ranjenik, koji je preživio napad hrvatskih jedinica.

Kaže da nikada ne može zaboraviti taj dan, i da je imao sreću da preživi i svjedoči o 1. oktobru i agresiji Hrvatske na BiH.

"U utorak ujutro su nas napale udružene zločinačke snage na teritoriji Ivanice. Nas šest je pogođeno, pet boraca je poginulo, ja sam ostao živ. Devetnaest poginulih bio je samo početak stradanja u odbrani teritorije. Osim 1. oktobra, Gradska boračka organizacija obilježava još 21 značajan datum iz odbrambeno - otadžbinskog rata", kaže Višnjić.

"Trebinje je branilo svoju teritoriju, iako smo bili potisnuti duboko od bivših granica BiH, tako i momci koji su nastradali, poginuli su na teritoriji Grada Trebinja od neprijateljske hrvatske vojske", rekao je Pero Mišeljić, predsjednik Boračke organizacije Trebinje.

Grad Trebinje je, u saradnji sa republičkim institucijama, realizovao je više programa pomoći porodicama poginulih i umrlih boraca. Posljednji je pomoć pri rekonstrukciji stambenih objekata.

"To je samo jedan u nizu projekata koje provodi Grad Trebinje u protekle dvije godine, u vezi sa zbrinjavanjem porodica poginulih i umrlih", istakao je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

Predstavnici Boračke organizacije i udruženja koja baštine tekovine odbrambeno - otadžbinskog rata, gradskih institucija i udruženja, položili su cvijeće i zapalili svijeće u Spomen sobi i na spomeniku braniocima Trebinja.