latinica  ћирилица
02/10/2018 |  07:15 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

SVEČANO OTVOREN AUTO-PUT "9. ЈANUAR"

Danas je svečano otvorena dionica auto-puta "9. januar" od mjesta Drugovići do Prnjavora, u dužini od 25 kilometara.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas dobar i srećan dan za čitavu Republiku.

- Od početka sam bio uključen u čitavu priču o izgradnji auto-puta "9. januar". Danas otvaramo auto-put za sadašnje i buduće generacije. Naša generacija bi bila srećnija da su naši preci to uradili, ali okolnosti nisu dozvolile - rekao je Dodik.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanosti otvaranja dionice auto-puta i završetka auto-puta "9. januar".

- Јa sam ovdje kao ministar inostranih poslova, ali ovo nisu inostrani već naši, unutrašnji poslovi unutar srpskog naroda - rekao je Dačić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da je Srpska uspjela da završi veliki projekat i da je Vlada izgradila mrežu auto-puteva.

Premijerka Srpske izrazila je zadovoljstvo i ponos završetkom velikog i važnog projekta za Republiku Srpsku.

- Ovakvim projektima pokazujemo našu sposobnost da gradimo i radimo, da imamo viziju i da znamo da bez modernih saobraćajnica nema napretka Republike, nema ekonomije, turizma, brze komunikacije i integracije između različitih dijelova Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Vlada Srpske prepoznala značaj ulaganja u infrastrukturu.

- Danas otvaramo i kompletiramo oko 106 kilometara auto-puta - rekao je on i odao da je Srpska pokazala da je sposobna da gradi velike i složene projekte poput ovog auto-puta.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se Banjaluka danas nalazi u centru putne mreže.

- Prije deset godina u NSRS je predložen plan izgradnje auto-puteva. Deset godina kasnije nalazimo se u centru putne mreže. Ova mreža ima izuzetan nacionalni i ekonoski značaj, kako za Banjaluku, tako i za čitavu Republiku Srpsku - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao je da je srećan što su završetkom auto-puta "9. januar" spojeni Banjaluka i Doboj.

- Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović to ne bi bilo moguće - rekao je Petrović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je današnji dan veliki dan za Republiku Srpsku i opštinu Prnjavor.

- Vjerujem da će većina nas shvatiti veličinu ovog projekta u godinama koje dolaze, jer nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije - rekao je on i dodao da je trasa auto-puta "9. januar" trasa nacionalne integracije Republike Srpske i Srbije.

- Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati preko Brčkog i Bijeljine vezu sa Srbijom - rekao je on.

Otvaranje dionice auto-puta (Foto: RTRS)

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je za RTRS prije svačanog otvaranja auto-puta da je Srpska pokazala sposobnost da gradi složene i skupe projekte poput auto-puta "9. januar".

- Vlada je prepoznala značaj ulaganja u novu infrastrukturu, što je važno za nove projekte, zapošljavanje i cjelokupnu privrednu sliku. Vlada je planirala da u narednom periodu izgradi 420 kilometara auto-puteva, u okviru čega je planirano povezivanje auto-putevima sa Srbijom - rekao je Trninić.

Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske, rekao je da završetak velikog projekta auto-puta "9. januar", koji je dio projektovane mreže auto-puteva Srpske, predstavlja veliki dan za čitavu Republiku Srpsku i sve njene građane.

- Ovo je veoma značajan projekat i za pet opština kroz koje auto-put prolazi - rekao je Topić za RTRS i najavio nove infrastrukturne projekte.

Dubravka Negre, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan, rekla je da je EIB, kao finansijer i međunarodna institucija, odobrila 2013. godine za ovaj projekat kredit u dvije tranše.

- Dobra priprema projekta je ključna, kao i pomoć u implementaciji. Mi tu podršku dajemo. Od `98. godine sarađujemo na ekološkim studijama i pripremi razne dokumentacije. Ovaj projekat je realizovan u planiranom roku. Planirani su i veći troškovi, ali je ostao dio sredstava - rekla je ona.

Zoran Babić, direktor Koridora Srbija, rekao je da završetak velikog infrastrukturnog projekta predstavlja istorijski dan za Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je da je izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj veoma značajna za privredni razvoj opštine.

- Mi smo već izgradnjom dionice prema Gradišci dobili benefite kod izgradnje novih privrednih objekata - rekao je Karapetrović za RTRS.

Puštanjem u saobraćaj dionice od Drugovića do Prnjavora završen je auto-put "9. januar" od Banjaluke do Doboja u ukupnoj dužini od 72 kilometra, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Samo na ovoj dionici nalaze se 52 značajna objekta - dva mosta preko Bosne i Vrbasa, viadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

Na izgradnji auto-puta bila je angažovana domaća operativa, što predstavlja važan kriterijum za strana, ali i domaća ulaganja.

Predsjednik Srpske rekao je da otvaranje auto-puta Banjaluka-Doboj pokazuje sposobnost Republike Srpske da radi na velikim infrastrukturnim projektima, ali i da ide dalje.

Puštanjem ove dionice u saobraćaj, Srpska je dobila ukupno 105 kilometara auto-puta.

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

 Autoput Banja Luka - Doboj

 Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Autoput Banja Luka - Doboj

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS

Milorad Dodik, govor
Foto: RTRS

Svečano otvoren auto-put "9. januar"
Foto: RTRS