latinica  ћирилица
03/10/2018 |  09:19 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

MEDIЈI: Scenario državnog udara na Republiku Srpsku

Analiza specijalnih i informacionih operacija zapadnih obavještajnih službi prema Republici Srpskoj, u koje je, zahvaljujući svojim diplomatskim izvorima, portal Infosrpska ima uvid, identifikuje najupečatljivije osobenosti subverzivnih psiholoških operacija koje zapadne obavještajne službe sprovode od 2012. godine putem "mekog državnog udara" koji pokušavaju realizovati u Srpskoj pred izbore 7. oktobra.
Prisluškivanje - Foto: ilustracija
PrisluškivanjeFoto: ilustracija

Isti izvor navodi da je aktivni dio scenarija operacije, koja je u toku, počeo kada su se obavještajne službe uključile u rad Interresorne koordinacione grupe u bazi EUFOR-a u Sarajevu koja je tako postala centar udara na Republiku Srpsku i koja predstavlja ekspertsku "propagandnu grupu" sastavljenu od više desetina stručnjaka za podršku domaćim medijima i nevladinim organizacijama, u izvođenju psiholoških operacija.

Ovu grupu, kako navode izvori portala Infosrpska, čine pripadnici 15. Grupe za psihološke operacije, vojske Velike Britanije.

"Svi oni, između ostalog, izvode informacione operacije putem interneta, javne diplomatije, nevladinih organizacija... Kontrola javnog mnjenja, medija, društvenih elita i najšire javnosti koje se nalaze u ovom procesu je od njihovog primarnog značaja", navodi se u tekstu.

Nakon ovih spoznaja, dodaje se, palo je u vodu svako negiranje da se Republika Srpska nalazi na meti pojačanih obavještajnih operacija nekih zapadnih zemalja, u čemu su uglavnom prednjačile opozicione partije iz Republike Srpske okupljene u Savez za pobjedu.

"Da su prijetnje Republici Srpskoj 'samo izmišljene priče aktuelne vlasti u Srpskoj' ponovio je 28. septembra 'naivni' aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ustvrdivši da on nema dokaze da se iko mješa u izbore u Republici Srpskoj, odnosno BiH. 'I ne treba niko da se miješa pa ni Srbija', rekao je Ivanić. No to i ne čudi, s obzirom da su i opozicione stranke i njeni lideri, kako se navodi u pomenutoj analizi, dio ovog šireg udara na Republiku Srpsku.

U potpunosti je začuđujući takav Ivanićev stav, nakon decidne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici Glavnog odbora SNS-a 24. septembra u Beogradu, u kojoj je potvrdio ovaj zapadni scenario prema Republici Srpskoj. Vučić je tada rekao da je to najbrutalnije miješanje zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj i da će te dokaze iznijeti u javnost poslije oktobarskih izbora u BiH, sa vjerovatno više dodatnih detalja o svemu ovome o čemu piše Infosrpska, a koje je dobio od svojih službi", ističe se u tekstu.

"Svoju ograničenost 'naivni' Ivanić je pokazao kada je dodao 'da ne želi da komentariše izjave Vučića o miješanju stranaca u izbore u BiH dok ne vidi dokaze'. Od Vučića je Ivanić dobio brzi odgovor da 'ništa nije iznenađenje, sve znaju samo se prave naivni, reći ću Ivaniću sve u lice, ali nakon izbora'", dodaje se u tekstu.

U tekstu koji je objavio portal Infosrpska ističe se da je "informaciona operacija protiv Republike Srpske ušla u svoju završnu fazu", a prema analizi u koju su imali uvid do sada je završeno premrežavanje Republike Srpske lažnim nevladinim organizacijama, monopolizacija medijskog prostora i regrutacija lokalnih izvođača, u završnoj fazi je personalizacija protivnika /Milorad Dodik/ i njegova satanizacija, nastavljeno je uništavanje ugleda institucija bezbjednosti Republike Srpske, dok harangiranje masa i ispiranje mozga metodologijom provokacija i eskalacija i dalje traje i ulazi u završnu fazu".

"Okupljanje lažnog uzorka društva u Republici Srpskoj /'Pravda za Davida'/ na centralnom je mjestu i najpogodnije je za medijsku manipulaciju, ulazi u završnu fazu, sa najavljenim 'revolucijama' i preprekama za održavanje izbora, a insceniranje 'varnica' podrazumijeva nekoliko scenarija, prije svih, onaj koji polazi od Davora Dragičevića, oca tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića, i grupe 'Pravda za Davida' koji protestuju danima u Banjaluci, te eventualno ugrožavanje bezbjednosti nekog od lidera opozicije ili grupe 'Pravda za Davida' za koji bi se optužila aktuelna vlast...", ističe se u tekstu.

Isti izvor navodi da "sve to prati i izuzetno visoka finansijska podrška ovom vidu subverzivnog djelovanja obavještajnih sužbi, koje su pružile značajnu pomoć, organizacionu i metodološku, ovdašnjim medijima i NVO u izvođenju propagandnog rada".

"U toj podršci obavještajne službe koristile su 'prenosne mehanizme', zadržavajući prikrivenost svog angažovanja na planu finansiranja, obuke i lokacije sastanaka. Obuku predstavnika nevladinih organizacija za 'meki državni udar' na Republiku Srpsku vršili su, prije svega, penzionisani predstavnici obavještajnih službi. Sastanci i obuke su održavani na različitim mjestima /Rumunija, Bugarska, Crna Gora.../ i redovno su bile pod nadzorom stranih službi Velike Britanije i SAD", precizira se u tekstu.

"Putem agenata uticaja, obavještajne službe su aktivno, intezivno, ciljano izvodile i izvode psihološke operacije s ciljem vrbovanja i pronalaženja pristalica željnih promjena u Republici Srpskoj /Savez za pobjedu/. Taj mogući ukrajinski scenario u Republici Srpskoj podrazumijeva i okupljanje opozicije oko jedne ključne ličnosti /Mladen Ivanić/, koji bi se na glavnom protestu, koji je grupa 'Pravda za Davida' najavila za 5. oktobar, ako dođe do eskalacije, pojavio kao ličnost koja će objediniti opoziciju i proteste", naglašava se u tekstu.

Ovakav plan, u koji su u pokušaju rušenja Republike Srpske uključene vodeće zapadne obavještajne službe i njihove ambasade u Sarajevu, navodi se u analizi, obuhvata i "operativce Obavještajno-bezbjednosne agencije u Sarajevu, veterane takozvane Armije BiH na terenu, horde navijača iz Federacije BiH, određene medije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, regionu, kao i određene nevladine organizacije, opozicione političke partije u Republici Srpskoj, sa bočnom podrškom partija iz FBiH sa kojim čine vlast na zajedničkom nivou, dijelove društva pogodnih za manipulaciju."

"Sve se to dešava u momentu kada se vrši pokušaj devastacije srpskog nacionalnog bića i demonizacije lidera koji smetaju 'novom svjetskom poretku' i njegovom pohodu na Balkan. Na globalnom planu to je Vladimir Putin, a na lokalnom Milorad Dodik. Dodik se napada, jer simbolizuje odbranu Republike Srpske koja je garant opstanka srpskog naroda, kako bi se urušila pozicija Srpske i kako bi zapadni centri iskoristili srpske podjele za centralizaciju BiH. Ali, na svu sreću velika većina u Republici Srpskoj je toga svjesna, kao što je svjesna i šta zapadne službe i domaći izvršioci pokušavaju", zaključuje se u teksti koji je objavio portal Infosrpska.

Alo: Autobusi u Sarajevu spremni da krenu na Trg Krajine

U sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno je parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak, 5. oktobra, krenuti prema Banjaluci, objavio je portal "Alo", prenosi Srna.

Isti izvor navodi da je Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske došla do informacija da će se autobusi kretati u dva pravca - prvi će biti preko Travnika gdje će manji dio autobusa kupiti putnike u ovom gradu, dok će drugi ići preko Maglaja i Doboja gdje se očekuje veći broj putnika.

Portal navodi, prenosi Srna, da je "veliki broj elektronskih medija u Federaciji BiH ovih dana više zainteresovan za banjalučki Trg Krajine nego za svoje probleme, pa su neki izašli u javnost sa naslovima: 'Pobeda na njihovom terenu'".