latinica  ћирилица
03/10/2018 |  11:38 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Predsjednik Srpske: Baza Butmir kod Sarajeva prihvatilište "crnih operacija"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u bazi Butmir kod Sarajeva ima 2.000 pripadnika evropskih bezbjednosnih snaga, i da je to sada prihvatilište za sve "crne operacije". To je Srpskoj poznato, rekao je Dodik danas za TV Pink.

Kada je riječ o scenarijima za državni udar na Srpsku, Dodik navodi da je 40 britanskih specijalaca došlo u BiH, a da ih je šest u Banjaluci.

"Mi tačno znamo gdje su raspoređeni i šta rade. Naravno, oni su veoma oprezni, mijenjaju svaki dan svoje prebivalište. Znamo lokalne ljude koji ih prihvataju. Ima vremena da se to sve na neki način dovede na svoje mjesto", rekao je Dodik.

On naglašava da su u Srpskoj na vlasti legalisti i da na Zapadu ne znaju šta će sa njima, te se pokušava očuvati struktura u Sarajevu predvođena srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i kadrom iz SDS-a, koji su navodno demokrate, a za NATO su.

Govoreći o tome zašto nekima smeta jaka Republika Srpska, Dodik navodi da pojedini na Zapadu žele da od BiH stvore centralizovanu zemlju.

Prema njegovim riječima, to su recidivi politike koja je išla za tim da se potpiše Dejtonski mirovni sporazum, a potom nizom mjera utiče na to da Srpska bude prazna ljuštura, koja će se smučiti Srbima i neće imati dovoljno snage.

"E, onda smo prije desetak do 12 godina došli mi i rekli da toga više nema i da hoćemo da poštujemo Ustav i prava koja smo dobili. To je zasmetalo, jer oni žele podaničku strukturu koja je spremna da na osnovu neke daleke priče o pogodnostima", ističe Dodik.

Kada je riječ o miješanju stranaca u izbore u BiH, Dodik ističe da nema ko se nije umiješao, osim Srbije.

"Podvala je da se Srbija miješa. Sasvim je logično da Srbija sarađuje sa Srpskom, i ta saradnja je na najvišem nivou do sada. Ovo je najbolji i najkonkretniji period saradnje Srpske i Srbije. To nije više samo da se zagrlimo kao braća i imate našu podršku. Sada je to konkretno", rekao je Dodik, navodeći da se realizuje niz zajedničkih projekata.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumije situaciju u Srpskoj i da je to pomoglo.

Govoreći o jučerašnjem otvaranju dionica auto-puta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Dodik je ponovio da su Srbi jedan narod i da kod srpskog naroda u Republici Srpskoj više ne prolaze priče da se Srbi u BiH nazovu "bosanskim Srbima", odvojenim od Srbije.

"Mi nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi i svaki uspjeh našeg naroda u Srpskoj ili Srbiji proslavljamo jedinstveno", naglašava Dodik.

On je rekao da Srpska danas ima već više od sto kilometara auto-puteva, izgrađena su 72 kilometra od Banjaluke do Doboja i 40 kilometara od Banjaluke do Gradiške, a prije sedam godina nije postojao ni kilometar auto-puteva.

"Sada smo bliže Beogradu. Naš cilj je stignemo auto-putem do Bijeljine, da se spojimo na putnu mrežu Srbije auto-putem, da bi se povezali sa Beogradom i svim destinacijama u Srbiji. To bi bio put koji bi trajao oko dva do dva i po časa, što nas znatno približava komunkacijski, ekonomski i politički", ističe Dodik.

On je ponovio da u BiH ne postoji maligni uticaj Rusije, dok Britanci maligno utiču 200 godina na Balkanu.

Dodik ističe da Rusija nema nijednog svog vojnika u BiH, niti u Srpskoj, već razvija privredne aktivnosti, te naglasio da srpski narod u Srpskoj sa simpatijama gleda na Rusiju, što na Zapadu ne shvataju.

"To je neka globalna igra, u kojoj je opšta antiruska histerija zahvatila mnoge zapadne zemlje, pa traže čak i svoje satelite ovdje. Zna se da to prihvataju Bošnjaci, u znatnoj mjeri i Hrvati, ali mi smo ti koji kažemo da neće biti sankcija Rusiji od BiH i da BiH ne može priznati samoproglašeno Kosovo", poručuje Dodik.

Milorad Dodik koji je i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH izjavio je da sve ankete pokazuju da će biti izabran na ovu funkciju, jer birači znaju da neće popustiti ni minimalno kada je riječ o nacionalnom interesu Srba.

On je podsjetio da je sedam puta zaredom na izborima pobjeđivao iste protivkandidate, koji se na političku scenu vraćaju kao "neke voštane figure", te istakao da će to učiniti i osmi put na predstojećim izborima.

Na pitanje da li očekuje proteste protiv izbornih rezultata, Dodik je naveo da se rade "žute", "šarene" revolucije, ali da narod u Republici Srpskoj nije toliko naivan i da je prošao mnogo teže situacije.

Govoreći o odnosu prema Srbiji, Dodik je podsjetio da je u posljednje dvije i po godine bio u Beogradu 100 puta, što službeno, što privatno, a u Sarajevu samo dva puta, što govori o njegovom poimanju da je za Republiku Srpsku važna svaka ključna, logična i poštena poveznica sa Srbijom.

Dodik je ocijenio da se od BiH želi napraviti vještački neka mala Јugoslavija, da se narodi "guraju i nadgornjavaju za neka prava", a da im stranci govore šta moraju uraditi i da se odreknu svog identiteta.

Kaže da se pokazalo da je Evropa bez identiteta propala i da se sada vraća svom identitetu, kao i da sada ne može sama sebe da "skrpi", bez obzira što prikazuje na Balkanu da se ništa nije promijenilo.

"Kako nije? Imamo mi oči. Tamo postoji jasna razlika između politike Evrope koju sprovodi /francuski predsjednik Emanuel/ Makron i /njemački kancelar Angela/ Merkel i drugih koji su se okupili na drugoj strani političkog spektra same Evrope. Čekaju se evropski izbori u maju. Mislim da će se produžiti agonija, ali mi moramo da razumijemo šta se tamo dešava", rekao je Dodik.

Što se tiče optužbi kandidata Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je Dodik "zavadio Republiku Srpsku sa svijetom, kao i građane BiH i podijelio srpski narod", Dodik je odbacio te tvrdnje i rekao da Srpska nije podijeljena u političkom smislu.

On je napomenuo da Ivanić predstavlja politički partiju /PDP/ koja je na izborima dobila osam odsto, dok je SNSD dobijao do 40 odsto, a da sada ankete govore da ima toliku podršku.

"Kada se sva opozicija sabere, nema političku podršku kao moja partija", rekao je Dodik, napomenuvši da je jedini u istoriji Srpske dva puta biran za predsjednika Republike i da "ne bi dobio drugi mandat da je onako kako kaže Ivanić".

Dodik je naveo da Ivanića ne doživljava kao konkurenciju, ističući da u BiH Srbi moraju da biraju Srbina, Hrvati Hrvata, a Bošnjaci Bošnjaka i da je to osnov za neku moguću saradnju.

Napomenuo je da već godinama osporava koncept urušavanja Srpske, dok je Ivanić doprinio da Republika Srpska izgubi fiskalnu nadležnost i dao mogućnost da BiH ima izvorne prihode, zbog čega je Srpska izgubila, jer je tri milijarde KM platila za finansiranje zajedničkih institucija, od kojih nikakve koristi nema.

"Prekršio je Ustav, međunarodni sporazum i nanio nemjerljivu štetu Srpskoj za te tri milijarde KM. Dionica puta od 72 kilometra koju smo napravili koštala je oko 800 miliona KM, a mi izgubili tri milijarde, plaćajući neku šuplju administraciju koja nam ništa nije dala. I tu se razlikujemo", istakao je Dodik.

Dodik kaže da se posljednjih 10 godina nisu "skidale" priče o tome da je "lopov i kriminalac", a nikad ništa nije dokazano, dok u sadašnjoj izbornoj kampanji nema toga, nego je sada on taj koji navodno zavađa narod.

On je ponovio da će, ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, živjeti u Banjaluci, u Laktašima, da će u Banjaluci imati kancelarije, a da će, ako bude morao da ide u Sarajevo, noćiti u Istočnom Sarajevu.

Dodik kaže da sa aktuelnim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem lično ima dobar odnos, ali da je razlika u politikama, jer Čović misli da BiH treba u NATO, a on ne misli, dok su saglasni u nekim bazičnim stvarima - da BiH čine dva entiteta i tri suverena naroda.

"BiH je sastavljena, a oni hoće od nje da naprave unitarnu zemlju koja bi se prije svega eksponirala protiv Srbije i srpskog naroda. Mi to ne možemo prihvatiti, unitarnu i centralističku poziciju BiH. Ono što su nam oteli, ne smijemo da se pomirimo sa tim, jer bi tako pristali na nepravdu. Moramo da kažemo da nešto nije bilo u skladu sa Ustavom", dodao je predsjednik Srpske.

Rekao je da je Republika Srpska u orbiti koncepcije koju su provodili stranci i bila je mjesto koje se nije podržavalo nakon Dejtona i kojem se davalo podrške samo onoliko koliko se moralo.

Dodik je podsjetio da je prvih godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Federaciji BiH otišlo 40 milijardi dolara donatorskih sredstava, a Srpskoj nije ni 100 miliona dolara.

On je ponovio da je bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun "svjetski hohštapler i kriminalac" i najavio da će, kada dođe u Predsjedništvo BiH, pokrenuti inicijativu da Predsjedništvo donese odluku da Ešdaun bude tužen, jer je rušio međunarodni ugovor - Dejtonski sporazum, za šta postoje egzaktni dokazi.

"Ako to ne prođe na Predsjedništvu, ja ću kao član Predsjedništva BiH hodati po svijetu i tražiti neku državu koja hoće da ga tuži, jer je srušio međunarodno pravo", poručio je Dodik.