latinica  ћирилица
04/10/2018 |  08:56 ⇒ 11:31 | Autor: srpskainfo.com

Za liječenje djece u inostranstvu prikupljeno više od 4,1 milion KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ima oko 4,1 milion KM i oko 92.000 evra.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

Ovaj iznos je bio na računima Fonda 2. oktobra. Osim navedenog, na računima se nalazi još oko 28.500 švajcarskih franaka, 272 ruske rublje i oko četiri britanske funte.

Fond solidarnosti osnovan je krajem prošle godine. Cilj je da se prikuplja dodatana novac kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.

Novac za Fond solidarnosti prikuplja se iz više izvora i to budžeta Republike Srpske u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, posebnog doprinosa za solidarnost na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog putničkog vozila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.

Zatim, prikuplja se od posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto plate zaposlenog u Republici Srpskoj, budžeta opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.
Takođe, privredna društva, preduzetnici, pojedinci, međunarodne organizacije i drugi zainteresovani mogu i da doniraju novac ovom fondu za liječenje djece.